Skip to main content

Ε. Ταζογλίδου: Τα κρασιά της Νάουσας που γράφουν την ιστορία τους στο αμπέλι

Η Ευστρατία Ταζογλίδου, με βαθιά γνώση της αμπελουργίας, αναπτύσσει τον δικό της διάλογο με το αμπέλι, που καταλήγει σε 4 ιδιαίτερες ετικέτες

Για εκείνη το ποιοτικό κρασί είναι απόρροια του καλού σταφυλιού. Άλλωστε, όπως λέει, στο ταξίδι της οινοποίησης όλα ξεκινούν από το αμπέλι. «Το αμπέλι θέλει το άγγιγμα και τον ψίθυρό του, θέλει να του μιλάς» σημειώνει η Ευστρατία Ταζογλίδου, που με βαθιά γνώση της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας, επιλέγει πρέμνα από τα καλύτερα αμπελοτόπια, καλλιεργεί το δικό της ξινόμαυρο και montepulciano και κυκλοφορεί εδώ και μια οκταετία τέσσερις ετικέτες στην αγορά, τις «7 κλειδιά», «Ανεμόλια», «7 κύματα» και «7 όνειρα». Μάλιστα, το κρασί «7 κλειδιά» από τα Χριστούγεννα του 2020 φιγουράρει στη wine list του Franceschetta58, ενός βραβευμένου με αστέρι Michelin μπιστρό στη Μόντενα της Ιταλίας, που ανήκει στον όμιλο Francescana και είναι το «αδερφάκι» της «Osteria Francescana», του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο, σύμφωνα με τα World’s 50 Best Restaurants Awards 2016 και 2018.

Η παραγωγή της Ευστρατίας Ταζογλίδου είναι μικρή, δεν ξεπερνά τις 10.000 φιάλες ετησίως, τα κρασιά της όμως έχουν κάνει ήδη τις εξορμήσεις τους σε Αυστραλία και Γερμανία.

Η γνώση του αμπελιού και το συμβολικό 7

Η Ευστρατία Ταζογλίδου, που μεγάλωσε στη Βέροια, σπούδασε γεωπόνος, ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό με αντικείμενο τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Από το 1992 μέχρι το 2010 εργάστηκε στην εταιρεία Ι. Μπουτάρης και Υιός Οινοποιητική ως προϊσταμένη αμπελουργικού Βορείου Ελλάδος, αποκτώντας βαθιά γνώση για το αμπέλι. Μάλιστα, δουλεύοντας στο τρίγωνο Νάουσα-Γουμένισσα-Αμύνταιο, εντρύφησε στις απαιτήσεις της ποικιλίας ξινόμαυρο για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Σε μια προσπάθεια βελτίωσης του παραγόμενου οίνου από ξινόμαυρο, όσο εργαζόταν εκεί, άρχισε να καλλιεργεί σε ένα μικρό ιδιόκτητο αμπέλι την ιταλική ποικιλία montepulciano, την οποία στη συνέχεια αξιοποίησε αυτόνομη, διαπιστώνοντας τον δυναμικό της χαρακτήρα.

Όταν το 2010 αποχώρησε από την εταιρεία και αφού εργάστηκε για κάποιο διάστημα ως σύμβουλος αμπελουργίας, εστίασε στα αμπέλια της, όπου καλλιεργεί πλέον ξινόμαυρο και montepulciano και κάνει την οινοποίηση σε οινοποιείο της περιοχής.

Κάθε της κρασί κρύβει μια ιστορία. Το πρώτο της, το «7 κλειδιά», ξινόμαυρο, που είναι και η ναυαρχίδα της παραγωγής της, πήρε το όνομά του από τα 7 διαφορετικά αμπελοτόπια, συμπεριλαμβανομένου του δικού της, από όπου η Ευστρατία Ταζογλίδου επιλέγει φυτά, που «ξεκλειδώνουν» το ξινόμαυρο. Το δε «7 κύματα», blend από πρεκνάδι και μαλαγουζιά, άντλησε την έμπνευσή του από τα πολλά… κύματα από τα οποία πέρασε η ίδια για να αποφασίσει να βγάλει ένα λευκό κρασί, αφού έχει έρωτα με το ξινόμαυρο. Το «7 όνειρα», ροζέ από ποικιλία ξινόμαυρου, προέκυψε μέσα στην καραντίνα, οπότε συμβολίζει με το όνομά του τα όνειρα που δεν πρέπει ποτέ να σταματούν, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Στις τέσσερις ετικέτες της όμως περιλαμβάνεται και το «Ανεμόλια», montepulciano παλαιωμένο, που στη γλώσσα του Ομήρου παραπέμπει στα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα κενά και συμβολίζει για την Ευστρατία Ταζογλίδου ένα μέσο διαφυγής από την ασφυκτική καθημερινότητα και μια απόβαση στην ηρεμία και τη χαλάρωση.

«Είμαι γεωπόνος, αμπελουργός. Ξεκινάω πάντα από την ποιότητα του σταφυλιού. Δουλεύοντας 20 χρόνια στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας, ξέρω πού υπάρχει το καλύτερο σταφύλι» λέει στη Voria.gr η Ευστρατία Ταζογλίδου. Όσο για το ξινόμαυρό της, που τόσο αγαπά, ισορροπεί κάπου ανάμεσα στην παλαιά ρουστίκ μορφή του και σε μια πιο σύγχρονη προσέγγιση.