Skip to main content

ECDC: Χωρίς μάσκες και αποστάσεις όσοι είναι εμβολιασμένοι

Όταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας μπορούν να χαλαρώσουν.

Εφικτή είναι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η χαλάρωση ορισμένων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, κατά τις μεταξύ τους επαφές.

Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC, υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες μπορούν να αρθούν οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Ενδεικτικά, όταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας μπορούν να χαλαρώσουν.

Όταν ένα άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί, ή άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί από το ίδιο νοικοκυριό ή την ίδια «κοινωνική φούσκα» συναντούν πλήρως εμβολιασμένα άτομα, η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν εάν δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή χαμηλότερη αποτελεσματικότητα εμβολίου.

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, τα εμβόλια για την COVID-19 με άδεια κυκλοφορίας στην Ε.Ε. έχουν αποδειχθεί κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών πολύ αποτελεσματικά στην παροχή προστασίας έναντι σοβαρής νόσησης. Τονίζει επίσης ότι τα στοιχεία από τη χρήση εμβολίων στην πραγματική ζωή επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι περιορισμένα στοιχεία δείχνουν πως τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, εάν μολυνθούν, ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2 στις μη εμβολιασμένες επαφές τους. Πάντως, όπως τονίζεται, παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια προστασίας σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και την πιθανή προστασία έναντι μεταλλάξεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία, το ECDC υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής νόσου για ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο είναι πολύ χαμηλός σε νεότερους και μέσης ηλικίας ενήλικες χωρίς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19, και χαμηλός σε ηλικιωμένους ενήλικες ή άτομα με παράγοντες κινδύνου.

Το ECDC επισημαίνει πάντως ότι το ιικό φορτίο στην Ε.Ε. είναι υψηλό και αθροιστικά οι εμβολιασμοί στα κράτη-μέλη εξακολουθούν να είναι σε χαμηλά επίπεδα.