Skip to main content

Αιχμές Φάμελλου στην κυβέρνηση για την προστασία του Σέιχ Σου

Σε επίκαιρη ερώτηση του ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση αρκέστηκε σε επικοινωνιακές τακτικές όσον αφορά την προστασία του δάσους.

Αιχμές στην κυβέρνηση άφησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος όσον αφορά την προστασία του δάσους του Σέιχ Σου.

Σε επίκαιρη ερώτηση του ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση αρκέστηκε σε επικοινωνιακές τακτικές όσον αφορά την προστασία του δάσους, αφού με τις ανακοινώσεις Χατζηδάκη για την προστασία του Σέιχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο ανακοινώθηκε και ότι θα κατασκευαστεί το ιδιωτικό έργο του υπερυψωμένου αυτοκινητοδρόμου (fly over) της Περιφερειακής οδού και ότι θα υπάρξει άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα εβδομήντα στρεμμάτων του Σέιχ Σου.

«Οι εξαγγελθείσες προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους υπαναχώρησαν, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, το Υπουργείο δεν παρακολούθησε την εξέλιξη τους, η Αποκεντρωμένη διοίκηση με όσους πόρους είχε, απομάκρυνε μέρος των υπολειμμάτων και, τελικά, τον Νοέμβριο του 2020, ένα πολύ μεγάλο μέρος των υπολειμμάτων  παραμένουν ακόμα μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο παραμένει υποστελεχωμένο, αφού καμία από τις δρομολογημένες από την προηγούμενη κυβέρνηση προσλήψεις, 550 δασολόγων, δεν προχώρησε, αλλά ούτε και επαναπροκηρύχθηκε το κοινωφελές πρόγραμμα πυροπροστασίας, με πεντέμισι χιλιάδες εργαζόμενους που υλοποιήθηκε για δυο κύκλους 8μηνων επί ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο κ. Φάμελλος.

Ακόμα επισημαίνει ότι στην απάντησή του, ο Υπουργός δεν διευκρίνισε  τους λόγους αποτυχίας επίτευξης συνεργασίας  με τους όμορους Δήμους, ούτε και τις προθέσεις του για μια νέα προσπάθεια συνεργασίας. Από την άλλη, πέφτοντας σε αντιφάσεις, αναφέρθηκε στη συνολική χρηματοδότηση που δόθηκε μέχρι τέλους του 2020 στη Γενική Δ/νση Δασών, χωρίς να διευκρινίζει εάν το ποσό που αφορούσε συγκεκριμένα το Σειχ Σου, σημειώνοντας ωστόσο την αδυναμία σοβαρής χρηματοδότησης το 2021, λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει δημιουργήσει η πανδημία.