Skip to main content

«Αιχμές» Παππά – Κοτζιά για Καμμένο: Οι υπουργοί να μιλάνε μετρημένα

Οι δηλώσεις αυτές των δύο υπουργών γίνονται μια ημέρα μετά την πρωτοβουλία του Καμμένου να προτείνειμια εναλλακτική συμφωνία αντί των Πρεσπών

Με σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, με αφορμή τις δηλώσεις από τις ΗΠΑ για ένα δικό του Plan B στη Συμφωνία των Πρεσπών, ήταν η συνάντηση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νίκου Παππά στο υπουργείο Εξωτερικών σήμερα.  

Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, ο κ. Νίκος Κοτζιάς, χωρίς καν να ερωτηθεί, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση: Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει.

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Παππάς άδραξε την ευκαιρία για να κάνει το δικό του σχόλιο. «Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν έπρεπε να αφορά μόνο τον Υπουργό Εξωτερικών, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές των δύο υπουργών γίνονται μια ημέρα μετά την πρωτοβουλία του Π. Καμμένου να προτείνει, κατά τη συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Γουές Μίτσελ, μια εναλλακτική συμφωνία αντί των Πρεσπών, η οποία θα στηρίζεται στη δημιουργία ενός «βαλκανικού τόξου» που θα προκύψει από την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και στη Σερβία, και η οποία πλην της σταθερότητας στην περιοχή θα έχει στόχο και την απώθηση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρόταση Καμμένου προκάλεσε την άμεση αποδοκιμασία του Μεγάρου Μαξίμου καθώς λίγη ώρα μετά, η κυβέρνηση, με διαρροή, ελάμβανε αποστάσεις από τον κυβερνητικό εταίρο, σημειώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών», προσθέτοντας τον σεβασμό της στις συνταγματικές διαδικασίες της γείτονος και τη στήριξη «στις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».