Skip to main content

Ecoresources: Η startup από τη Θεσσαλονίκη που φέρνει κοντά έρευνα και βιομηχανία

Αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις στους τομείς της χημείας, της γεωχημείας, της γεωλογίας, των γεωργικών τροφίμων, της μηχανικής και της βιοτεχνολογίας

Λειτουργεί ως ο επιταχυντής καινοτομίας και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της έρευνας και της βιομηχανίας. Από την αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων εξόρυξης για την παραγωγή καινοτόμων πυρίμαχων προϊόντων μέχρι τη δημιουργία οικιακού τύπου φίλτρων που δεσμεύουν πλήρως το εξασθενές χρώμιο στο νερό της βρύσης και από την ανάπτυξη νανοϋλικών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών παιδικού καρκίνου μέχρι τη δημιουργία cluster πρώτων υλών, η startup Ecoresources αφήνει το αποτύπωμά της σε μια σειρά κρίσιμων για την κοινωνία πεδίων.

Συνδυάζοντας το πλούσιο επιστημονικό υπόβαθρο των δημιουργών της αναλαμβάνει να βρει καινοτόμες λύσεις στους τομείς της χημείας, της γεωχημείας, της γεωλογίας, των γεωργικών τροφίμων, της μηχανικής, της βιοτεχνολογίας, των νανοϋλικών και των φαρμακευτικών προϊόντων ή να εισαγάγει στις διεργασίες των βιομηχανιών καινοτομία είτε μέσω της συγγραφής ερευνητικών προγραμμάτων είτε ως σύμβουλος που συμμετέχει όμως ενεργά στο κάθε πρότζεκτ. Από το 2018, οπότε ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, έθεσε ως στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων, αναπτύσσοντας όμως προστιθέμενη αξία για τους συνεργάτες της.

Η Ecoresources δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα, με αιχμή τον εξορυκτικό κλάδο. Μάλιστα, προσεχώς θα δημιουργήσει μια spin out εταιρεία που θα ασχολείται αυτόνομα με το πεδίο των ορυκτών πρώτων υλών. Η δράση της στο κομμάτι αυτό άλλωστε είναι πολύπλευρη, καθώς, πέραν των ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει και των καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων που αναπτύσσει, βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας GRawMat. Πρόκειται για ένα cluster που φέρνει κοντά επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς σχετικούς με την αξιακή αλυσίδα των πρώτων υλών έτσι ώστε, συνεργαζόμενοι και εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία και τεχνογνωσία τους, να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες και να προσαρμοστούν σε ένα αειφόρο μοντέλο κυκλικής οικονομίας.

Εκτός όμως από τις δράσεις της στο εσωτερικό της χώρας, το βλέμμα της Ecoresources είναι στραμμένο και στο εξωτερικό. Άλλωστε, διατηρεί συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια του Μιλάνου και του Λέβεν, με τα οποία συμμετέχει από κοινού σε ερευνητικά έργα, ενώ συνεργάζεται στενά με ιδιωτικά εργαστήρια σε Καναδά και Αυστραλία για τα πειράματα, τις αναλύσεις και τις μετρήσεις που απαιτούνται στο πλαίσιο των διεργασιών καινοτομίας που αναπτύσσει.

Πολυεπιστημονικό υπόβαθρο και διδακτορικά στη… σειρά

Η βασική δύναμη της Ecoresources είναι οι άνθρωποί της, οι οποίοι ενώνοντας τις δυνάμεις τους κατάφεραν να «παντρέψουν» τα ισχυρά γνωστικά εργαλεία που διαθέτει ο καθένας σε μια σειρά επιστημονικών πεδίων. Ο Ευάγγελος Τζάμος, γεωλόγος με εξειδίκευση στην κοιτασματολογία και τις ορυκτές πρώτες ύλες, ο Κώστας Κοντογιαννόπουλος, χημικός μηχανικός με εξειδίκευση στα φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα, ο Ευγένιος Κόκκινος, χημικός μηχανικός και ειδικός στη συνανάπτυξη υλικών για την απορρύπανση των υδάτων, ο Κωνσταντίνος Συμεωνίδης, χημικός μηχανικός με εξειδίκευση στη νανοτεχνολογία και ο Παναγιώτης Κούγιας, εξωτερικός, αλλά βασικός συνεργάτης, γεωπόνος με εξειδίκευση στις βιοδιεργασίες και τα βιοαέρια, όλοι διδάκτορες και φίλοι, οραματίστηκαν την Ecoresources και ο καθένας από το δικό του πεδίο συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτομίας. Και μπορεί η Ecoresources να δημιουργήθηκε το 2018, ήταν όμως μια ιδέα που τριγυρνούσε στο μυαλό του γεωλόγου Ευάγγελου Τζάμου μία πενταετία πριν. Όταν ήταν υποψήφιος διδάκτωρ στην κοιτασματολογία, διαπίστωσε το κενό που υπήρχε ανάμεσα στην έρευνα και τη βιομηχανία και αναρωτήθηκε πώς αυτό θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να καλυφθεί. Μαζί με τους υπόλοιπους επιστήμονες δημιούργησαν την Ecoresources, θέλοντας να υποστηρίξουν την καινοτομία σε έναν κόσμο που αλλάζει. «Στόχος μας ήταν από την πρώτη στιγμή η καινοτομία, αυτή που μπορεί να αναπτυχθεί, όταν έρευνα και βιομηχανία έρχονται κοντά. Εμείς γινόμαστε ο επιταχυντής, αυτός που προσπαθεί να φέρει τις δύο πλευρές εγγύτερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή καινοτόμων λύσεων και εργαλείων» λέει στη Voria ο δρ Ευάγγελος Τζάμος.