Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
x

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 97 ΕΚΑΤ. ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟ 2017-2021

Ο δήμος Λαγκαδά θα είναι η πρώτη περιοχή στη Θεσσαλονίκη, που θα τροφοδοτηθεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο με τις εργασίες να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο.

Σε νέες επενδύσεις ύψους 97 εκατ.ευρώ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου για την περίοδο 2017-2021 προχωρά η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας(ΕΔΑ ΘΕΣΣ), η οποία ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσιάζει αύξηση κατά 60,3% στις νέες συνδέσεις σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016 φθάνοντας συνολικά τους 300.587 καταναλωτές. Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας το φυσικό αέριο θα φθάσει στις εγκαταστάσεις των καταναλωτών τον Οκτώβριο-Νοέμβριο σε Φίλυρο, Εξοχή, Χορτιάτης, Πλαγιάρι, Τρίλοφο και Μεσημέρι, ενώ στη Θεσσαλία στο Βελεστίνο.

Επιπλέον, μια νέα σελίδα ανοίγει με το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), καθώς, μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για την παραχώρηση του χώρου εκ μέρους του δήμου Λαγκαδά, θα είναι η πρώτη περιοχή στη Θεσσαλονίκη, που θα τροφοδοτηθεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, με τις εργασίες να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, ενώ επιπλέον, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης στη Νέα Μεσημβρία. Αντίστοιχα, αναμένεται η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για την παραχώρηση χώρου στο Δήμο Τυρνάβου στη Θεσσαλία, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής δικτύου.

Ο κ.Μπακούρας τόνισε ότι τα επιχειρησιακά αποτελέσματα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για το πρώτο εξάμηνο 2017 καταδεικνύουν την έντονα αναπτυξιακή τροχιά της εταιρείας μετά την την επιτυχή ολοκλήρωση του νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού της ως Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΔΔ), εντός των ορίων της γεωγραφικής περιφέρειας του νομού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο πρώτο εξάμηνο, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διένειμε 236,7 εκατ. κυβικά, καταγράφοντας αύξηση 28% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, με το 80,6% των διανεμόμενων όγκων να αντιστοιχεί στους οικιακούς – εμπορικούς και το 19,4% στους βιομηχανικούς καταναλωτές.  Η αύξηση των διανεμόμενων όγκων ήταν αποτέλεσμα και της αυξημένης κατανάλωσης του περασμένου χειμώνα εξαιτίας του ψύχους που μάλιστα διπλασιάστηκε το παγωμένο δεκαήμερο σε 3 εκατ.κυβικά ημερησίως.

Οι εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις αποτυπώνονται και στα οικονομικά αποτελέσματα καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Μπακούρας, το EBITDA της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο πρώτο εξάμηνο του 2017 φτάνει τα 25,4 εκατ.ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο 2017 αποδόθηκε στους μετόχους (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και Eni) το μέρισμα του έτους 2016 ύψους 25,5 εκατ.ευρώ.

Η αναπτυξιακή δυναμική της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, αντανακλάται και στο γεγονός ότι τα τιμολόγια διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχουν διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα σε όλη την Ελλάδα, λόγω των αποδοτικών επενδύσεων δικτύου, των διεθνών διαγωνισμών εκτέλεσης έργων δικτύου και παροχετευτικών αγωγών και του λειτουργικού κόστους της εταιρείας.

Στο έδαφος αυτής της δυναμικής, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει ήδη εκπονήσει το στρατηγικό της σχεδιασμό για το διάστημα 2017-2021, που αποσκοπεί στην αύξηση της διείσδυσης με υλοποίηση αποδοτικών επενδύσεων, με τήρηση της νομοθεσίας και με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2021

Στόχος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2021 ύψους προϋπολογισμού 97 εκατ.ευρώ είναι ο δείκτης διείσδυσης του φυσικού αερίου στο συνολικό πληθυσμό από 54% το 2016 να ανέλθει σε 58% στα τέλη του 2021 με την επέκταση του Δικτύου στις υφιστάμενες περιοχές (12 Δήμους στη Θεσσαλονίκη και 7 στη Θεσσαλία), καθώς και σε 12 νέες περιοχές στη Θεσσαλονίκη και 12 νέες περιοχές στη Θεσσαλία.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης προβλέπει συνολικά την κατασκευή 438 χλμ νέου Δικτύου κατά την περίοδο 2017-2021 (αύξηση δικτύου κατά +20%). Το Δίκτυο Διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα φτάσει τα 2.608 χλμ το έτος 2021 από 2.170 χλμ το 2016. Το διάστημα 2017-2021, όπως ανέφερε ο κ. Μπακούρας, αναμένεται να συνδεθούν επιπλέον  περίπου 61.000 νοικοκυριά με το δίκτυο φυσικού αερίου και οι όγκοι που θα διανεμηθούν θα αγγίξουν το 2021 τα 400 εκατ. κυβικά από 347 εκατ. κυβικά το 2016.

Αναφερόμενος στη νέα σελίδα του συμπιεσμένου φυσικού αερίου(CNG) ο Διευθυντής Ανάπτυξης και Νέων Συνδέσεων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Μιχάλης Στεργιόπουλος, η δραστηριότητα ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων προμήθειας συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και μικτών πρατηρίων, καθώς και οι δραστηριότητες της μεταφοράς και προμήθειας, αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις νομικών ή φυσικών προσώπων (ΦΕΚ674/Β’/18.03.2014). Σε αυτό το πλαίσιο, μπορούν ελεύθερα να δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες που επιθυμούν να επενδύσουν στη συμπίεση, μεταφορά και προμήθεια συμπιεσμένου  φυσικού αερίου (CNG) συνάπτοντας συμβάσεις με Προμηθευτές.

Επιπλέον, επισήμανε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι αρμόδια για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου έως και τον μετρητή, συνεπώς για τις υδραυλικές εγκαταστάσεις οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, θα πρέπει σε συνεργασία με τον αδειοδοτημένο εγκαταστάτη-υδραυλικό ή/και τον επιβλέποντα μηχανικό, ενόψει των χειμερινών μηνών να ενισχύουν την προστασία των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Εξάλλου, η διευθύντρια ανάπτυξης και νέων συνδέσεων Θεσσαλίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Ευθυμία Καλογήρου σημείωσε ότι είναι σε ισχύ από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ έως τις 31/12/2017 η «έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης» για τις νέες συνδέσεις φυσικού αερίου, με την προσφορά να ισχύει για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις (Οικιακή, Εμπορική, Βιοτεχνική-Βιομηχανική). Οι δε νέες συνδέσεις που υπογράφονται για καταναλωτές που υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου κατασκευάζονται σε 30 ημέρες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ