Skip to main content

Έδεσσα: Η πρώτη... γόπα free πόλη στην Κεντρική Μακεδονία

Δέκα ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης αποτσίγαρων θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle

Στο πρωτοπόρο πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων εντάχθηκε ο δήμος Έδεσσας, ο οποίος αρχίζει παράλληλα και καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες των υπολειμμάτων του τσιγάρου στο περιβάλλον.

Ο δήμος Έδεσσας είναι η πρώτη πόλη στην Κεντρική Μακεδονία που συμμετέχει στο δίκτυο της δράσης gopafree, που υλοποιεί σε όλη τη χώρα η Cigaret Cycle, η μόνη ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που υλοποιεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα συγκέντρωσης, διαχείρισης και ανακύκλωσης αποτσίγαρων στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα gopafree περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικών κάδων ανακύκλωσης για τα αποτσίγαρα, τη συλλογή τους σε αυτά και στη συνέχεια τη μεταφορά τους στο εξωτερικό και την επεξεργασία τους για την μετατροπή των βλαβερών για το περιβάλλον υλικών και ουσιών σε λίπασμα και νέο ανακυκλωμένο προϊόν. Συνολικά δέκα κάδοι θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, οι οποίοι θα παρουσιαστούν στο κοινό σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Μικρών Καταρρακτών. Στόχος είναι η υιοθέτηση από τους πολίτες και τους επαγγελματίες της περιοχής του νέου ρεύματος ανακύκλωσης και η αποτροπή της περαιτέρω απόρριψης των υπολειμμάτων καπνού και μικροπλαστικού που περιέχουν τα αποτσίγαρα στο περιβάλλον.

«Η αλόγιστη απόρριψη αποτσίγαρων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα καθαριότητας με σοβαρό αντίκτυπο στο Περιβάλλον. Με το πρόγραμμα gopafree που υλοποιείται από την Cigaret Cycle βάζουμε φρένο στην κατάληξη αυτών των απορριμμάτων στο δημόσιο χώρο ενώ η επεξεργασία και η ανακύκλωση θα μας δώσει νέα προϊόντα φιλικά προς το Περιβάλλον. Στην Έδεσσα εφαρμόζουμε πολιτικές περιβαλλοντικής ευαισθησίας και κυκλικής οικονομίας. Η ανακύκλωση και των αποτσίγαρων είναι μια ακόμη πρωτοπόρα δράση στην υπηρεσία των πολιτών και της κοινωνίας», επισήμανε ο δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου.

Το πρόγραμμα gopafree

Η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle ιδρύθηκε το 2019 και ήδη έχει συνάψει συνεργασίες με 14 δήμους της χώρας, ξεκινώντας από τους παραθαλάσσιους της Νότιας Ελλάδας, αλλά και με επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, έχοντας ήδη τοποθετήσει συνολικά περίπου 350 ειδικούς κάδους, χωρητικότητας 10.000 και 3.500 αποτσίγαρων. Ο αριθμός των κάδων αναμένεται να ξεπεράσει τους 500 μέχρι τέλος του χρόνου, καθώς ήδη υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας.

«Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι αποτσίγαρο πέρα από θέμα πολιτισμού και καθαριότητας αποτελεί απόρριμμα που προκαλεί πολύ μεγάλη ρύπανση, καθώς η γόπα είναι πλαστικό, είναι οξική κυτταρίνη. Μέσω των ειδικών κάδων που βάζουμε προσπαθούμε να συλλέξουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα αποτσίγαρα μπορούμε. Εφόσον τα συγκεντρώσουμε, τα πηγαίνουμε για ανακύκλωση στο εξωτερικό, γιατί, δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει ανακύκλωση και ο λόγος είναι το ότι πρέπει να αποτοξικοποιηθούν. Εκεί διαχωρίζονται τα υπολείμματα καπνού και το χαρτί από το φίλτρο. Τα υπολείμματα με κομποστοποίηση γίνονται λίπασμα, που είναι ευεργετικό για την ανθοκομία, αλλά δεν χρησιμοποιείται για βρώσιμα προϊόντα με οδηγία της ΕΕ. Το δε φίλτρο, εφόσον αποτοξικοποιηθεί, γίνεται πρώτη ύλη βιομηχανικού πλαστικού για άλλα προϊόντα. Ως οργανισμός κάνουμε μία προσπάθεια και είμαστε πολύ κοντά εντός του 2021-22 να κάνουμε τον διαχωρισμό στην Ελλάδα και να κάνουμε την κομποστοποίηση, το φίλτρο όμως πάλι θα ταξιδεύει έξω», είπε στη Voria.gr o Γιώργος Σακελλαρίου, ιδρυτικό μέλος και επικεφαλής της ΑΜΚΕ.

Τα περιορισμένα έσοδα που υπάρχουν από το παραγόμενο βιομηχανικό πλαστικό ή την κομποστοποίηση, διατίθενται σε ευπαθείς ομάδες με μορφή ιατρικών βοηθημάτων για όσους έχουν προβλήματα όρασης ή ακοής (ακουστικά, γυαλιά).

Η εταιρεία διαθέτει και ατομικά τσιγαροδοχεία, τα οποία είναι κατασκευασμένα από μπαμπού, είναι ανακυκλώσιμα και κλείνουν με φελλό και το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν και σε διάφορα σημεία διανομής. Τα σταχτοδοχεία τσέπης έχουν χωρητικότητα μέχρι 20 αποτσίγαρα, τα οποία μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει μέχρι να μπορέσει να τα πετάξει σε κάποιον κάδο.

Όλα όσα δεν γνωρίζουμε για τα αποτσίγαρα

Τα αποτσίγαρα εντάσσονται στην κατηγορία των πλαστικών και από το 2019 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει σχετική οδηγία, καλώντας τις χώρες - μέλη της να εντάξουν στην εθνική τους νομοθεσία σειρά μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επιπλέον:
• Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης, γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες.
• Περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό.
• Αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό.
• Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκό και αλμυρό νερό.
• Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους. Το 40% αυτών καταλήγει στις θάλασσες με τεράστιες επιπτώσεις για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και φυσικά την ανθρώπινη υγεία.