Skip to main content

Πέλλα: Στους δρόμους οι αγρότες-Ζητούν άμεσες αποζημιώσεις από τον παγετό(φωτο)

Με αγροτικά και ΙΧ, οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας «άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε όλες τις πληττόμενες καλλιέργειες».

Ο παγετός και οι ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες από αυτόν κινητοποίησαν μεγάλη μερίδα αγροτών της Πέλλας να οργανωθεί και να πραγματοποιήσει αυτοκινητοπορεία στην περιοχή, ζητώντας τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Με αγροτικά και ΙΧ, οι αγρότες της περιοχής βγήκαν στους δρόμους και απαιτούν μεταξύ άλλων «άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν και κήρυξη της Π. Ε. Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας και με πορεία με τα αγροτικά τους μηχανήματα μετέβησαν στο δημαρχείο Σκύδρας, όπου κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην δήμαρχο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μετέβησαν στην Έδεσσα όπου πρόκειται να συναντήσουν τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή. 

Σημειώνεται πως χθες οι αγρότες είχαν παρατάξει τα τρακτέρ σε πλατείες των χωριών τους, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου «Ενότητα» (μπλόκο Γυψοχωρίου), του Αγροτικού Συλλόγου «Η Ομόνοια» (Κρύα Βρύση), του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας, του Σωματείου Βιοκαλλιεργητών Ν. Πέλλας και του ΣΕΑΣ Πέλλας.

Οι αγρότες ζητούν:

-Άμεση κήρυξη της Π. Ε. Πέλλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

-Άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημιάς σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν (ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, κεράσια, αμπέλια κ.λπ.) ανεξάρτητα από το βλαστικό στάδιο που βρίσκονταν (ανθοφορία, φούσκωμα οφθαλμών, καρπόδεση, καρποφορία), καθώς και σε όλες τις αροτρέες καλλιέργειες και κηπευτικών.

-Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με τη μορφή προκαταβολής στο 50% της εκτιμώμενης ζημιάς ανά περιοχή.

-Πάγωμα των οφειλών των αγροτών, των οποίων επλήγησαν οι παραγωγές τους για το τρέχον έτος 2021 προς Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, Τράπεζες, Δήμους, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ.

-Απαλλαγή από τα εκτιμητικά τέλη υπέρ ΕΛΓΑ.

-Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών προς ΕΛΓΑ με την εξόφληση των αποζημιώσεων που θα δοθούν.

-Άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στην τεράστια καταστροφή που έπληξε τον νομό μας και για να ανταποκρίνεται σε ενδεχόμενες μελλοντικές καταστροφές.