Skip to main content

ΕΕ: Εξαιρούνται δέκα τράπεζες από τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Δέκα τραπεζικούς κολοσσούς έχει αποκλείσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη διαχείριση των ομολόγων που εκδίδει για το Ταμείο Ανάκαμψης- Ποιες είναι και γιατί

Δέκα τράπεζες έχει αποκλείσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη διαχείριση των ομολόγων που εκδίδει για την άντληση πόρων για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 800 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο αποκλεισμός αυτός κρίθηκε αναγκαίος λόγω παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανονισμών.

Από την κοινοπρακτική έκδοση, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, έχουν αποκλειστεί και κολοσσοί όπως η JP Morgan, η Citigroup, η Bank of America και η Barclays, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT φέρονται να εμπλέκονται σε σκάνδαλα χειραγώγησης της αγοράς.

Μάλιστα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι όσες τράπεζες έχουν παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. «δεν θα λάβουν πρόσκληση προκειμένου να υποβάλλουν προσφορές σε κοινοπρακτικές συναλλαγές». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι προτού τους επιτραπεί ξανά να συμμετέχουν, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν συμμορφωθεί με τους κανόνες.έ

Απο αυτές που αποκλείστηκαν, οι Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest και UniCredit συμμετείχαν σε καρτέλ στο trading ομολόγων πριν από μια δεκαετία. Σε άλλο καρτέλ ομολόγων συμμετείχαν οι Deutsche Bank και Crédit Agricole.

Οι Citigroup, JPMorgan και Barclays, μαζί με τη NatWest είχαν κριθεί ένοχες πριν από δύο χρόνια  για χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος.

Και οι δέκα βρίσκονται στη λίστα των 39  βασικών διαπραγματευτών «primary dealers», που έχουν την ευθύνη να υποβάλλουν προσφορές για ομόλογα κατά τη διάρκεια δημοπρασιών.

Στη σημερινή πώληση συμμετείχαν ως διαχειριστές οι BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank και Santander.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος