Skip to main content

ΕΕ: Καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

Εξέφρασε την πιο σθεναρή καταδίκη της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία των περιοχών του Ντόνετσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια

Τον Επιτετραμμένο της Αντιπροσωπείας της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κίριλ Λογκβίνοφ κάλεσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Μίχαελ Ζάιμπερτ, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) για τη Ρωσία, την Ανατολική Εταιρική Σχέση, την Κεντρική Ασία, την Περιφερειακή Συνεργασία και τον ΟΑΣΕ.

Η ΕΕ από την πλευρά της εξέφρασε την κατηγορηματική απόρριψή της και την πιο σθεναρή καταδίκη της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία των περιοχών του Ντόνετσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια της Ουκρανίας, μετά τα παράνομα εικονικά «δημοψηφίσματα» που διεξήγαγε η Ρωσία κατά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει αυτή την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία. Αυτές οι αποφάσεις της Ρωσίας είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Για άλλη μια φορά, ο κ. Ζάιμπερτ προέτρεψε τη Ρωσία να ανακαλέσει αυτή την παράνομη πράξη και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας. Παράλληλα, υπενθύμισε την ακλόνητη υποστήριξη της ΕΕ στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Η ενέργεια αυτή ήταν μέρος της συντονισμένης δράσης της ΕΥΕΔ από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση στην τελευταία κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητάς της κατά της Ουκρανίας, με τα πλαστά δημοψηφίσματα και την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών την περασμένη εβδομάδα.