Skip to main content

ΕΕ: «Ναι» από Γερμανία στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου αλλά προειδοποιεί με αυξήσεις τιμών

Η Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, λέει ο υπουργός Οικονομίας

Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο υπουργών ενέργειας της ΕΕ που συζήτησε την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, στο πλαίσιο των κυρώσεων στη Μόσχα. Η πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη (3/5), αναμένεται να περιλαμβάνει εξαιρέσεις όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

«Ναι» από τη Γερμανία στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Η Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζητώντας ταυτόχρονα μια μεταβατική περίοδο μερικών εβδομάδων. Προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές. «Το κράτος δεν μπορεί να αμβλύνει κάθε επιπλέον βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δημιουργήσαμε μια κατάσταση στην οποία η Γερμανία μπορεί να επιβάλει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διακοπή της προμήθειας θα αφήσει τη χώρα ανεπηρέαστη - κυρίως δε τις ανατολικές περιοχές, διευκρίνισε ο κ. Χάμπεκ.

Σύμφωνα με «Έκθεση Προόδου» που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομίας, η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό πετρέλαιο έχει περιοριστεί από 35% σε 12% και αφορά κυρίως το πετρέλαιο που καταλήγει στο διυλιστήριο του Σβεντ στο Βρανδεμβούργο, το οποίο ανήκει στη Rosneft, συνδέεται με τον ρωσικό αγωγό Ντρούσμπα (Φιλία) και προμηθεύει με καύσιμα την ευρύτερη περιοχή του Βερολίνου. Σήμερα δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα επιστολή της πόλης Σβεντ προς τον υπουργό Οικονομίας, στην οποία εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο. «Μείναμε άναυδοι με τις ανακοινώσεις σας», γράφουν οι τοπικοί παράγοντες. Το διυλιστήριο της περιοχής απασχολεί σήμερα περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους.

«Εκεί η κατάσταση θα είναι κάπως δύσκολη, σε περίπτωση απότομης διακοπής. Και δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι η προμήθεια θα είναι πάντα εγγυημένη. Θα υπάρξουν σίγουρα μεγάλα άλματα τιμών ή καθυστερήσεις στην προμήθεια μεταξύ άλλων, αλλά ως χώρα δεν θα πέσουμε σε πετρελαϊκή κρίση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χάμπεκ.

Γερμανός υπουργός Ενέργειας: Αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε κάναμε μια τρύπα στο νερό
Ο υπουργός παραδέχθηκε ακόμη ότι οι συνέπειες ενός πετρελαϊκού εμπάργκο για τη Ρωσία δεν μπορούν να προβλεφθούν, διότι θα μπορούσε να προκληθεί εκτόξευση των τιμών παγκοσμίως και όλοι οι εξαγωγείς πετρελαίου - συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας - θα ωφελούνταν. «Αν ο Πούτιν κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας λιγότερο πετρέλαιο, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι καταναλωτές στη Γερμανία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες τιμές, σημείωσε ο υπουργός, καθώς το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. «Αυτή είναι η πικρή σκληρή αλήθεια», πρόσθεσε και προέβλεψε προβλήματα στις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού, υψηλό κόστος πρώτων υλών και έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων. «Πρόκειται για κρίσεις οι οποίες σωρεύονται τώρα η μία πάνω στην άλλη», εξήγησε και επισήμανε ότι η μεσαία οικονομία βρίσκεται υπό πίεση. «Η πανδημία, η ακριβή ενέργεια και η έλλειψη προσωπικού συνδυάζονται τώρα πολύ άσχημα», δήλωσε.

Ο κ. Χάμπεκ πάντως κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν όσο το δυνατόν συντομότερα την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. «Η αλληλεγγύη προς την Ουκρανία απαιτεί τώρα ταχεία και δραστική μείωση της προμήθειας ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία», δήλωσε, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Ερωτώμενος αν έχει κάποιο μήνυμα για τη Μόσχα, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Σταματήστε τον πόλεμο και πηγαίνετε στα σπίτια σας!».

Σκρέκας στη σύνοδο υπουργών Ενέργειας: «Πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας»

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε..

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Ο κ. Σκρέκας μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας.

Παράλληλα, πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας. Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και η συνεργασία με γειτονικές χώρες για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, αποτελούν τη μόνη λύση για να υπερβούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».

Κατά την άφιξή της στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών, στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για ιδιωτικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια όπως επιθυμεί η Ρωσία.

Παράλληλα, η κ. Σίμσον σημείωσε ότι «το αίτημά της να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια, είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η ΕΕ». Τέλος, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση «με ενότητα και αλληλεγγύη».

Γαλλία: «Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια»

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, επισήμανε ότι ως ΕΕ «θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια».

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου.

Ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η κυρία Πομπιλί αρκέστηκε να απαντήσει πως «το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δε θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια».

Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της Ουγγαρίας, η Γαλλίδα υπουργός σημείωσε είναι «εποικοδομητική», όπως και των υπολοίπων χωρών, διότι όλοι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης που απαιτεί μεγάλη συλλογική υπευθυνότητα.

Γιατί εξαιρούνται Ουγγαρία και Σλοβακία από το «πακέτο» με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Νωρίτερα, πριν την έναρξη του συμβουλίου, είχε γίνει γνωστό πως η ΕΕ ενδέχεται να προσφέρει στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν πως η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει την Τρίτη 3 Μαΐου τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά, ούτως ή άλλως. Πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνον από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Politico, που επισήμανε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας ήταν κρίσιμα για τη χρηματοδότηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να στοχεύσουν τους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας του Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού έχουν ήδη συμφωνήσει σε κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να προτείνουν μια άμεση, πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ.