Skip to main content

ΕΕ: Νέοι κανόνες για τον περιορισμό της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών

Κανόνες ότι προϊόντα που αγοράζουν και καταναλώνουν οι πολίτες της ΕΕ στην αγορά της δεν θα συμβάλλουν στην υποβάθμιση των δασών πρότεινε η ΕΕ

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα νέους κανόνες για τον περιορισμό της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών.

Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες θα εγγυώνται ότι τα προϊόντα που αγοράζουν, χρησιμοποιούν και καταναλώνουν οι πολίτες της ΕΕ στην αγορά της ΕΕ δεν συμβάλλουν στην παγκόσμια αποψίλωση και υποβάθμιση των δασών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο κύριος μοχλός της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών είναι η επέκταση της γεωργικής γης, η οποία συνδέεται με την παραγωγή αγαθών που εισάγει η ΕΕ, όπως σόγια, βοδινό κρέας, φοινικέλαιο, ξύλο, κακάο και καφές, καθώς και ορισμένα από τα παράγωγά τους προϊόντα (δέρμα, σοκολάτα και έπιπλα).

Βάσει του κανονισμού, οι εταιρείες εισαγωγής θα πρέπει να συλλέγουν ακριβή δεδομένα από τον τόπο παραγωγής, για να διασφαλίσουν ότι οι πρώτες ύλες που διακινούνται στην Ευρώπη δεν προέρχονται από εκτάσεις που αποψιλώθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν παραβιάζουν τους κανόνες της χώρας παραγωγής. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει ένα σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης για τις χώρες και το επίπεδο κινδύνου υποβάθμισης των δασών που οφείλεται στα βασικά προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Βιρτζίνιους Σινκεβίσιους, η αποψίλωση των δασών αντιπροσωπεύει το 11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και οι νέοι κανόνες αναμένεται να οδηγήσουν στη μείωση περίπου 32 εκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών στην ατμόσφαιρα, ετησίως.

Από το 1990 ως το 2020, έχουν καταστραφεί 420 εκατομμύρια εκτάρια δάσους - μια έκταση μεγαλύτερη από την ΕΕ, τονίζει η Επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ