Skip to main content

ΕΕ: Νέος μηχανισμός κυρώσεων κατά των κυβερνοεπιθέσεων

Η Ένωση αποφάσισε να καταρτίσει μια μαύρη λίστα για να τιμωρεί τους υπεύθυνους των κυβερνοεπιθέσεων που διαπράττονται από χώρες εκτός της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τιμωρεί άμεσα τους υπεύθυνους των κυβερνοεπιθέσεων, καθώς οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε έναν νέο μηχανισμό που στοχεύει πρόσωπα παντού στον κόσμο, παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία και απαγορεύοντάς τους την είσοδο σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ένωση αποφάσισε να καταρτίσει μια μαύρη λίστα για να τιμωρεί τους υπεύθυνους των κυβερνοεπιθέσεων που διαπράττονται από χώρες εκτός της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το συμβούλιο υπουργών της Ένωσης.

"Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν ταξιδιωτική απαγόρευση στην ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορεύεται σε πρόσωπα και φορείς της ΕΕ να διαθέτουν πόρους σε πρόσωπα και οντότητες που περιλαμβάνονται στη λίστα", διευκρινίζει η ανακοίνωση. Ο μηχανισμός των κυρώσεων θα επιτρέψει στην Ένωση των 28 να κινείται ταχύτερα κατά των κακόβουλων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που μπορούν να πλήξουν κρίσιμης σημασίας υποδομές. Ο στόχος είναι επίσης να διαρραγεί το αίσθημα της ατιμωρησίας των οργανωτών τέτοιων επιθέσεων που έχουν οικονομικές συνέπειες, μερικές φορές καταστροφικές, και που "δημιουργούν έναν κίνδυνο σύγκρουσης".

"Για πρώτη φορά, η ΕΕ θα μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα ή οντότητες που ευθύνονται για κυβερνοεπιθέσεις ή απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων, που παρέχουν οικονομική, τεχνική ή υλική στήριξη σε κυβερνοεπιθέσεις ή εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτές", υπογραμμίζει η ΕΕ.