Skip to main content

ΕΕ: Ουγγαρία, Σλοβενία και Πολωνία το μέτωπο της μισαλλοδοξίας

Σύγκρουση για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες - Τι σημαίνει στην πράξη ο ουγγρικός νόμος.

Η Σλοβενία και η Πολωνία ήταν οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συντάχθηκαν με την Ουγγαρία στη χθεσινή σύγκρουση για τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

«Μόνο δύο χώρες δήλωσαν πλήρη υποστήριξη στην Ουγγαρία: η Σλοβενία και η Πολωνία. Οι άλλες υποστήριξαν εμάς ή δεν είπαν τίποτε», εξήγησε στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου πρόσθεσε ότι αυτός και ο σύζυγός του συνέφαγαν σε δείπνο με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν στη Βουδαπέστη πολλά χρόνια πριν. «Δεν αναγνωρίζω τον Βίκτορ Ορμπάν που κάθεται στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα. Δεν είναι ο ίδιος (...) είναι θλιβερό».

Προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής χθες, ο Ξαβιέ Μπετέλ μίλησε για άγνοια καταδικάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Βίκτορ Ορμπάν για να δικαιολογήσει την εισαγωγή του νόμου περί «προστασίας των παιδιών» από την ομοφυλοφιλία και δήλωσε ότι «δεν θα είναι ανεκτικός προς μη ανεκτικούς ανθρώπους».

«Η εθνική καταδίκη, το να θεωρείσαι μη κανονικός, το να θεωρείσαι κίνδυνος για τους νέους, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνεις ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι επιλογή».

«Αλλά η έλλειψη ανεκτικότητας είναι επιλογή. Θα παραμείνω μη ανεκτικός στην έλλειψη ανεκτικότητας και αυτή θα είναι σήμερα η μάχη μου».

Μιλώντας σε πιο προσωπικό επίπεδο, ο Ξαβιέ Μπετέλ είπε: «Το δυσκολότερο πράγμα για μένα ήταν να αποδεχθώ τον εαυτό μου όταν συνειδητοποίησα ότι ήμουν ερωτευμένος με πρόσωπο του ίδιου φύλου, το πιο δύσκολο ήταν πώς θα το πω στους γονείς μου, πώς θα το πω στην οικογένειά μου». Και πρόσθεσε ότι οι νεαροί γκέι τείνουν προς την αυτοκτονία εάν δεν κατορθώσουν να αποδεχθούν αυτό που είναι και να ζήσουν την ζωή τους.

Η σύνδεση της ομοφυλοφιλίας με την παιδοφιλία και την πορνογραφία είναι εσφαλμένη, όπως εσφαλμένος είναι ο στιγματισμός ανθρώπων, είπε προσθέτοντας ότι το να είσαι γκέι δεν συνιστά κίνδυνο για κανέναν.

«Δεν ξύπνησα ένα πρωί αφού είχα δει μία διαφήμιση κάποιας φίρμας, μια ταινία στην τηλεόραση (...) Δεν λειτουργεί έτσι η ζωή. Είναι μέσα μου. Δεν το επέλεξα. Και το να αποδεχθείς τον εαυτό σου είναι ήδη αρκετά δύσκολο, άρα ο στιγματισμός ξεπερνάει τα όρια».

Η Ουγγαρία υιοθέτησε νόμο που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας σε ανήλικους, προκαλώντας την ανησυχία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν κλιμακώνει την επίθεση κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

«Η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει την σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και τη ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών», αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας που έχει ως στόχο «την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

Στην πράξη, τα εκπαιδευτικά προγράμματα ή οι καταχωρήσεις των μεγάλων εταιρειών που αναφέρονται σε ομάδες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, όπως για παράδειγμα η διαφήμιση της Coca-Cola που περιλάμβανε ένα ζευγάρι ανδρών και είχε προκαλέσει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στην Ουγγαρία το 2019, δεν θα επιτρέπονται πλέον.

Το ίδιο θα ισχύει για βιβλία, όπως ήταν η συλλογή μύθων και θρύλων που αποδραματοποιούσαν την ομοφυλοφιλία που προκάλεσε την οργή του ουγγρικού καθεστώτος το 2020.

Σειρές όπως "Friends" ή ταινίες όπως "Bridget Jones", "Harry Potter" ή "Billy Eliot", που αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία, είναι επίσης πιθανόν να απαγορευθούν για τους κάτω των 18 ετών, προειδοποιούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση απαγόρευσε ντε φάκτο την υιοθεσία από ζευγάρια του ιδίου φύλου και ενέγραψε στο Σύνταγμα την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και του φύλου.

Η Ουγγαρία είναι από το 2004 μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο χάρτης για τα θεμελιώδη δικαιώματα της οποίας απαγορεύει κάθε διάκριση που βασίζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η Βουδαπέστη βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει κινήσει εναντίον της διαδικασίες επί παραβάσει για πλήθος επιθέσεις κατά του Τύπου, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και εν γένει κατά του κράτους δικαίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ