Skip to main content

ΕΕ: Σε ισχύ το έκτακτο σχέδιο για το φυσικό αέριο - Τι περιλαμβάνει

Το σχέδιο έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προμηθειών που θα προκύψουν εάν η Ρωσία διακόψει τις εξαγωγές αερίου εν μέσω εντάσεων.

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα Τρίτη το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο, που ζητεί από τα κράτη – μέλη της  να μειώσουν τη χρήση του και να προβούν σε ενέργειες για την αύξηση των αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα.

Το σχέδιο έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προμηθειών που θα προκύψουν εάν η Ρωσία διακόψει τις εξαγωγές εν μέσω εντάσεων λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ε.Ε. έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά, τη στιγμή που πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει μετατρέψει σε «όπλο» το ζήτημα της παροχής ενέργειας.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο;

Τα σχέδιο ζητεί από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από 1η Αυγούστου μέχρι 31 Μαρτίου, συγκριτικά με τον μέσο όρο κατανάλωσης που αφορούσε την ίδια περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας της Ε.Ε. στα τέλη Ιουλίου, οι στόχοι εξοικονόμησης φυσικού αερίου θα μπορούσαν να καταστούν υποχρεωτικού στην περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τις προμήθειες.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις για κάποιες χώρες και βιομηχανίες, ενώ 15 και πλέον κράτη – μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού του μπλοκ, θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους προκειμένου οι στόχοι να γίνουν δεσμευτικοί.

Η Ισπανία και η Ιταλία είναι ανάμεσα στις χώρες για τις οποίες ισχύουν εξαιρέσεις από τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης κατά 15%.

Το σχέδιο στοχεύει στην εξοικονόμηση συνολικά 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, που χρησιμοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό φυσικό αέριο, θα πρέπει να εξοικονομήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τι αναφέρει η γερμανική πλευρά;

Σύμφωνα με τον Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας για την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, τα σιδηροδρομικά δίκτυα, τα ταχυδρομεία και τις τηλεπικοινωνίες, το σχέδιο θα μπορούσε να βάλει τέλος στις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου ή ακόμα και να οδηγήσει σε μείωσή τους.

«Εάν όλες οι χώρες της Ευρώπης εξοικονομήσουν φυσικό αέριο, αυτό θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την τιμή του, ακόμα και να τη μειώσει, καθώς και να συνεισφέρει στο να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα», δήλωσε ο Μίλερ.

Οι τιμές φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι παραπάνω από διπλάσιες σε σχέση με τα τέλη του περασμένου έτους.

Από την 1η Οκτωβρίου, το κόστος θα αυξηθεί ξανά στη Γερμανία, με τους καταναλωτές να πρέπει να πληρώσουν «εισφορά αλληλεγγύης» έως 0,05ευρώ την κιλοβατώρα. Τα χρήματα αυτά στοχεύουν στο να στηρίξουν τους εισαγωγείς αερίου, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν πιο ακριβό αέριο εκτός Ρωσίας.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα είναι σε ισχύ για ένα χρόνο.

Πηγή: Deutsche Welle