Skip to main content

ΕΕ: Το ζήτημα των Βαρωσίων στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν σχετικά με τη «λίστα επιλογών» που αφορά σε μέτρα κατά της Άγκυρας για τις ενέργειες στα Βαρώσια.

Στις Βρυξέλλες συναντώνται τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με το ζήτημα των Βαρωσίων να βρίσκεται στην ατζέντα τους.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν σχετικά με τη "λίστα επιλογών" που αφορά σε μέτρα κατά της 'Αγκυρας για τις ενέργειες στα Βαρώσια.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, "τα μέλη της ΕΕ δείχνουν ισχυρή αλληλεγγύη προς την Κύπρο και τώρα είναι η ώρα να μεταφραστεί αυτή η αλληλεγγύη σε σταθερές ενέργειες".

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ, παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη "μίας αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, την ίδια ώρα όμως αυτό απαιτεί κοινή δέσμευση από την Τουρκία σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου".

Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν εκτενή συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Αφρικής, θίγοντας τη συνολική κατάσταση στην ήπειρο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε τομείς όπως: η ασφάλεια, η ανάπτυξη, η δημογραφική ανάπτυξη, η υγεία, η δημοκρατική εξέλιξη και η δέσμευση σε πολυμερές επίπεδο.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις για την Κεντρική Ασία και τη διμερή και περιφερειακή δέσμευση της ΕΕ στην περιοχή, ενώ θα θιγεί και το Αφγανιστάν.

Το τρίτο θέμα που θα συζητηθεί από το Συμβούλιο θα είναι η Βενεζουέλα. Στις τρέχουσες υποθέσεις, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για τη συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, θα συζητήσει το ζήτημα Βαρωσίων, για τη Λευκορωσία και την Αιθιοπία.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι υπουργοί θα έχουν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ