Skip to main content

ΕΕΘ: Αλλάζει η διαδικασία εγγραφής-ανανέωσης άδειας ασφαλιστικών διαμεσολαβητών

Αλλάζει η διαδικασία εγγραφής και ανανέωσης άδειας ασφαλιστικών διαμεσολαβητών - Αναπάντητο έως τώρα το αίτημα ΕΕΘ για παράταση επαναπιστοποιήσεων

Η διαδικασία που αφορά στην εγγραφή ή στη διατήρηση (ανανέωση) της εγγραφής στα τηρούμενα μητρώα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, έχει αλλάξει, ενημερώνει το ΕΕΘ τα μέλη του - επαγγελματίες Ασφαλιστικούς Συμβούλους.

Σύμφωνα με τον Ν.4786/2021 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 43 τ. Α' στις 23-3-2021, εφεξής οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές εγγράφονται και ανανεώνουν την άδειά τους στα Επιμελητήρια μέσω υπεύθυνης δήλωσης στην οποία δηλώνουν πως πληρούν και διαθέτουν τα όσα ορίζει η νομοθεσία σχετικά με τα προερχόμενα από τα δικαστήρια πιστοποιητικά, χωρίς την προσκόμιση του σχετικού πιστοποιητικού από το Πρωτοδικείο.

Πιο συγκεκριμένα ο κάθε ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα δηλώνει υπεύθυνα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης τα εξής:

α) πως δεν τελεί σε πτώχευση και σε διαδικασία κήρυξης πτώχευσης

β) πως δεν έχει τεθεί σε ολική ή μερική, στερητική ή επικουρική δικαστική συμπαράσταση

Επιπλέον το ΕΕΘ ενημερώνει ότι ζήτησε από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Ζαββό και από την εποπτική αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος να παραταθεί το διάστημα επαναπιστοποίησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μέχρι τις 30/6/21 κατά παρέκκλιση της παρ.1 του άρθρου 23 του ν. 4583/2018 που αναφέρει την υποχρεωτική προσκόμιση βεβαιώσεων επαναπιστοποίησης εντός του πρώτου τριμήνου 2021 για την ανανέωση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Το αίτημα παράτασης αφορά  τόσο τις ώρες του 2020 όσο και της περιόδου 2015-2019, διότι ήταν δύσκολο να οργανωθούν τα ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα λόγω της ισχύς κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης του covid 19. Ανάλογη ρύθμιση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου είχε γίνει και για την περίοδο του έτους 2020.

Μέχρι τώρα το Επιμελητήριο επισημαίνει πως δεν έχει λάβει σχετική απάντηση.