Skip to main content

Ευχαριστίες Ζάεφ-Πενταρόφσκι προς Αθήνα για τη στήριξη των Σκοπίων

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησαν την Ελλάδα για τη στήριξή της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της χώρας τους εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, και ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, κατά τις συναντήσεις που είχαν σήμερα στα Σκόπια με τον Νίκο Δένδια.

Ο κ. Πεντάροφσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του, εξέφρασε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών τη δέσμευση της χώρας του για την ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα, η οποία θα βασίζεται στη φιλία και το κοινό συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών για την ευημερία της περιοχής. Στο πλαίσιο, αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα βήμα που αποδεικνύει τη δέσμευση για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σθεναρή της στήριξη στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, με τον Νίκο Δένδια, έγινε λόγος «για τη στήριξη την οποία λαμβάνει συνεχώς η Βόρεια Μακεδονία από την Ελλάδα στην πορεία της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, καθώς και για την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Ζάεφ.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ προτίθεται κατά την επόμενη περίοδο να ανέλθει στην πρώτη θέση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία στην Ελλάδα, κάθε κυβέρνηση τάσσεται βάσει αρχών υπέρ της εφαρμογής των συμπερασμάτων της Συνόδου της Θεσσαλονίκης, διά των οποίων στηρίζεται η ενταξιακή πορεία των βαλκανικών χωρών προς την ΕΕ.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε για τη συνολική στήριξη που λαμβάνει η χώρα του από την κυβέρνηση στην Αθήνα κι αναφέρθηκε στην ανάγκη για αύξηση των οικονομικών συναλλαγών, αλλά και για βελτίωση και δημιουργία νέων υποδομών, οι οποίες θα πρέπει να στηρίξουν την επιχειρηματική κοινότητα.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία.

Μετά το πέρας των συναντήσεών του στα Σκόπια, ο κ. Δένδιας αναχώρησε για τα Τίρανα, προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της Ελλάδας για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε την Αλβανία.