Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018
x

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΔΙΕΘΝΩΣ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΦΛΟΥΔΑΣ

Υπέστη καρδιακό επεισόδιο στο εξοχικό του, στο Παλιούρι Χαλκιδικής - Ήταν ένα από τα πιο λαμπρά επιστημονικά μυαλά στον κόσμο.

Έφυγε σήμερα από ζωή, σε ηλικία 57 ετών, ο διεθνώς διακεκριμένος καθηγητής χημικής και βιολογικής μηχανικής, διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας του Τέξας, Χριστόδουλος Φλούδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο θάνατός του προήλθε από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο καθηγητής στο εξοχικό του, στο Παλιούρι Χαλκιδικής, στις 3 το μεσημέρι. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Χριστόδουλος Φλούδας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια βρέθηκε στην Αμερική, συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Το 1986 ξεκίνησε να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Το 1994 έγινε καθηγητής. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College, στο Swiss Federal Institute of Technology, στο Πανεπιστήμιο Βιέννης και στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. 

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον και από τις αρχές του 2015 στο πανεπιστήμιο του Τέξας, ένα από τα πιο γνωστά δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, όπου ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας του πανεπιστημίου. Ενδεικτικό της εμβέλειας του εκλιπόντος είναι το γεγονός ότι, πρόσφατα, ως επικεφαλής του ινστιτούτου, είχε αναλάβει να τρέξει ένα project ύψους 320 εκατ. δολαρίων.

Με αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για θέματα ενεργειακής πολιτικής. Ο Χριστόδουλος Φλούδας, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, συμπεριλήφθηκε το 2014 και το 2015 στη λίστα του Thomson Reuters με τα πιο λαμπρά επιστημονικά μυαλά στον κόσμο, έχοντας λάβει πολλά επιστημονικά βραβεία για την έρευνά του. Είναι παγκοσμίως γνωστός για τη μαθηματική μοντελοποίηση και βελτιστοποίηση πολύπλοκων συστημάτων σε μακροσκοπικό και μικροσκοπικό επίπεδο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ