Skip to main content

Εύκολο βράδυ για την Εθνική στο Κισινάου και τώρα... τελικός με Σλοβενία

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν «ίδρωσε» κόντρα στους Μολδαβούς, επικρατώντας με 0-2, και τώρα περιμένει τη Σλοβενία για το... ξεκαθάρισμα

Άνετη νίκη με 0-2 πέτυχε απόψε η Εθνική Ελλάδος κάνοντας το καθήκον της κόντρα στη Μολδαβία, στο Κισινάου, και τώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη Σλοβενία στη Ριζούπολη την Τετάρτη, που πήρε το τρίποντο στο 94' απέναντι στο Κόσοβο, ώστε με νέα επικράτηση να βγει πρώτη στον όμιλο και να προβιβαστεί στην ανώτερη κατηγορία του Nations League.

Έτσι η ομάδα του Φαν Σιπ έφτασε τους 11 βαθμούς και βρίσκεται δύο βαθμούς πίσω από τη Σλοβενία. Πλέον θα δώσει έναν τελικό απέναντι στην "παρέα" του Όμπλακ την Τετάρτη, όπου χρειάζεται μόνο νίκη για την πρώτη θέση του ομίλου που θα δώσει άνοδο στη League B.

Η Ελλάδα ξεκίνησε από την αρχή του παιχνιδιού δείχνοντας ακριβώς τι θέλει να κάνει. Να πάρει από τα πρώτα λεπτά τον έλεγχο του ματς και να μην αφήσει σε κανένα σημείο την Μολδαβία να πιστέψει ότι μπορεί να απειλήσει. Αυτό το πέτυχε αφού οι παίκτες του Φαν Σιπ είχαν την μπάλα στα πόδια τους και κυκλοφορούσαν.

Ωστόσο, μέχρι τουλάχιστον και το 30', η Ελλάδα συνάντησε προβλήματα στη δημιουργία. Η Μολδαβία έκλεινε με επιτυχία τους χώρους και δυσκόλευε τους διεθνείς μας. Η πιο σημαντική ευκαιρία καταγράφηκε στο 11ο λεπτό, όταν ο Μπακασέτας βρήκε τον Φορτούνη μέσα στην περιοχή, με τον παίκτη του Ολυμπιακού να πλασάρει, αλλά τον γκολκίπερ της Μολδαβίας να απομακρύνει.

Τη λύση στα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην Εθνική έδωσε ο Κώστας Φορτούνης με τον ιδανικό τρόπο. Ο 28χρονος ποδοσφαιριστής των ερυθρόλευκων έριξε... μία βολίδα έξω από την περιοχή, χωρίς να αφήσει περιθώρια αντίδρασης στον Ναμάσκο γράφοντας με ένα τρομερό γκολ το 0-1 για την Ελλάδας στο 32'.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα ήταν πιο απλά. Η Εθνική συνέχισε τον υψηλό ρυθμό πίεσης της κουράζοντας με αυτόν τον τρόπο τους Μολδαβούς και το δεύτερο γκολ δεν άργησε να έρθει.

Στο 42ο λεπτό ο Φορτούνης, ο οποίος ήταν ξανά πρωταγωνιστής, από τα αριστερά της περιοχής, είδε τον Μπακασέτα που ακολουθούσε και εκείνος περίπου από το ύψος του πέναλτι με πλασέ σημείωσε το 0-2 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να πανηγυρίσει και άλλο τέρμα πριν από την ανάπαυλα. Ο Τσιμίκας έκανε μία φανταστική ενέργεια στο 43ο λεπτό, αλλά ο Ναμάσκο αυτή την φορά είχε απάντηση και έδιωξε σε κόρνερ.

Το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν σαφέστατα πιο ήρεμο από άποψη ρυθμού. Η Ελλάδα συνέχισε να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού με την εξαίρεση ότι η Μολδαβία πίεζε λίγο πιο ψηλά σε σχέση με το δεύτερο μέρος. Στο 54΄η Εθνική είχε την ευκαιρία για το γκολ με τον Μπακασέτα και τον Φορτούνη να συνεργάζονται ξανά. Ο σκόρερ του πρώτου γκολ δεν κατάφερε όμως να πλασάρει τον Ναμάσκο. Στο 59' η Μολδαβία απείλησε με ένα σουτ του Καϊμάκοβ, το οποίο σταμάτησε στα σώματα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στο παιχνίδι που οι γηπεδούχοι έδειξαν κάπως επικίνδυνοι.

Η Ελλάδα είχε τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού με το προβάδισμα των δύο γκολ. Ο Τζον Φαν Σιπ σε αυτό το σημείο του ματς είχε το μυαλό του το κρίσιμο παιχνίδι απέναντι στη Σλοβενία στη Ριζούπολη προχώρησε σε αλλαγές για να φρεσκάρει τους ποδοσφαιριστές. Συγκεκριμένα στο 62' αποχώρησε ο Τσιμίκας για τον Κυριακόπουλο, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο πρωταγωνιστής Φορτούνης άφησε τη θέση του στον Τζόλη.

Λίγο πριν το 80' και με την Εθνική να διατηρεί τον έλεγχο πέρασαν οι Χατζηγιοβάνης και Γιακουμάκης αντί των Λημνιό και Παυλίδη. Μάλιστα, ο επιθετικός της Φένλο έχασε και ευκαιρία στο 81ο λεπτό όταν δεν μπόρεσε να κερδίσει σε τετ α τετ τον Ναμάσκο, ενώ το ίδιο συνέβη και στις καθυστερήσεις.

 

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μολδαβία: Ναμάσκο, Ζαρντάν, Πόσματς, Αρμάς, Ρεάμπτσιουκ, Τσεμποτάρου (46’ Επουρεάνου), Ιονίτσα (83’ Μπόιτσιουκ), Ράτσα (62’ Τούρτσαν), Κότσιουκ (46’ Τσαϊμάκοφ), Σπατάρου, Νταμασκάν (71’ Ντρος).

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Μαυρίας, Χατζηδιάκος, Τζαβέλλας, Τσιμίκας (62’ Κυριακόπουλος), Ζέκα, Μπουχαλάκης, Λημνιός (79’ Χατζηγιοβάννης), Μπακασέτας, Φορτούνης (65’ Τζόλης), Παυλίδης (79’ Γιακουμάκης).