Skip to main content

Σύλλογος Εφοριακών: Αυθαίρετη η απόφαση Πιτσιλή για τους προϊστάμενους της ΔΟΥ Καλαμαριάς

Ζητούν ανάκληση της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ να μετατεθούν υποχρεωτικά χωρίς αίτηση και ταυτόχρονα την παύση από τα καθήκοντά τους

Αυθαίρετη χαρακτηρίζει την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, να μεταθέσει, όπως καταγγέλλει, υποχρεωτικά χωρίς αίτηση και να παύσει από τα καθήκοντά τους τον προϊστάμενο της διεύθυνσης και τον προϊστάμενο του τμήματος Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της ΔΟΥ Καλαμαριάς ο Σύλλογος Εφοριακών Θεσσαλονίκης - Κιλκίς - Χαλκιδικής.

Με επιστολή του στο υπουργείο Οικονομικών ο Σύλλογος τονίζει πως η απόφαση του διοικητή δεν έχει καμία απολύτως αιτιολογία, δεν συνάδει με την αρχή του κράτους δικαίου, που κατοχυρώνεται τόσο στο Συνταγματικό μας Δίκαιο όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο. Επιπλέον, όπως σημειώνει, ένας από τους σκοπούς της σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ήταν η απεμπλοκή της φορολογικής διοίκησης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπου θα διασφαλιζόταν η αξιοκρατία, η διαφάνεια προς τους διοικούμενους και τους πολίτες, και εν κατακλείδι η αιτιολόγηση και η τεκμηρίωση των αποφάσεων της ΑΑΔΕ.

Τέλος, οι εφοριακοί ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ αλλά και την άμεση νομοθέτηση, ώστε όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές να εξετάζονται από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η πληρότητα – τεκμηρίωση των αποφάσεων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Κύριε Υπουργέ,

με την υπ’ αρ. ΔΔΑΔ Β 1042317 ΕΞ 2022 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ μετατέθηκαν υποχρεωτικά χωρίς αίτηση και ταυτόχρονα παύθηκαν από τα καθήκοντά τους ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Συμμόρφωσης & Σχέσεων με τους Φορολογουμένους της Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς.

Η αυθαίρετη απόφαση αυτή του διοικητή της ΑΑΔΕ, χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία, δεν συνάδει με την αρχή του κράτους δικαίου, που κατοχυρώνεται τόσο στο Συνταγματικό μας Δίκαιο όσο και στο Ενωσιακό Δίκαιο. Επιπλέον, ένας από τους σκοπούς της σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ήταν η απεμπλοκή της φορολογικής διοίκησης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, όπου θα διασφαλιζόταν η αξιοκρατία, η διαφάνεια προς τους διοικούμενους και τους πολίτες, και εν κατακλείδι η αιτιολόγηση και η τεκμηρίωση των αποφάσεων της ΑΑΔΕ.

Επειδή η παραπάνω απόφαση αντίκειται στο σύγχρονο ευνομούμενο Ελληνικό κράτος δικαίου ως πλήρως αναιτιολόγητη και αυθαίρετη,

Επειδή, οι συνάδελφοι εφοριακοί δεν ευθύνονται για πράξεις, παραλείψεις, αστοχίες και για την έλλειψη φορολογικού σχεδιασμού και στρατηγικής της φορολογικής διοίκησης της ΑΑΔΕ,

Επειδή, τέτοιου είδους αυθαίρετες αποφάσεις και συμπεριφορές δημιουργούν αναταραχή στις φορολογικές υπηρεσίες και έλλειψη εμπιστοσύνης των συναδέλφων προς την φορολογική διοίκηση της ΑΑΔΕ και μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή για τα δημόσια έσοδα της χώρας,

Ζητάμε:

α) άμεση ανάκληση της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ,

β) άμεση νομοθέτηση, ώστε όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές να εξετάζονται από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η πληρότητα – τεκμηρίωση των αποφάσεων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Παπαποστόλου Μενέλαος Ιζδράς Ανέστης