Skip to main content

Έφτασαν οι Τρωάδες του Ευριπίδη στη Θεσσαλονίκη - Οι παραστάσεις

Εντυπωσίασαν οι Τρωάδες του Ευριπίδη, μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το ΔΗΠΕΘΕ Βεροίας.

Φορώντας τις μάσκες του και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα το θεατρόφιλο κοινό της πόλης αψήφησε τις δυσκολίες των καιρών και απόλαυσε μια καλοστημένη, με εξαίρετη θεατρική αποτύπωση του Ευριπίδειου λόγου, παράσταση, τις «Τρωάδες», μια συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το ΔΗΠΕΘΕ Βεροίας.

Η παράσταση απέσπασε θερμό χειροκρότημα και πολύ ευνοϊκά σχόλια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, με μια ιδιαίτερη, ευρηματική σκηνοθετική  ματιά έφτιαξε ένα λιτό, αυστηρό αλλά και λειτουργικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία των Τρωάδων. Μια δυνατή παράσταση που τιμά και αναδεικνύει ένα κορυφαίο θεατρικό κείμενο.



Οι ηθοποιοί, μέρος ενός καλοδουλεμένου χορού, (την κινησιολογία υπογράφει ο Τάσος Παπαδόπουλος) με δυνατές ερμηνείες «ζωντάνευσαν» την διαχρονική και οδυνηρά επίκαιρη τραγωδία του Ευριπίδη. Με ξύλινα κοντάρια  που βάζουν όρια, τόσο ανάμεσα στους ηθοποιούς (αναφορά και στην πανδημία), όσο και ανάμεσα στους ήρωες, που αυτοί υποδύονται, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.  

H υποβλητική Εκάβη (Γιώτα Φέστα) μας παρασύρει στο δράμα της. Θρηνεί για τις απώλειές της από αυτό τον πόλεμο, μα διατηρεί ως το τέλος  μια δύναμη αλλόκοτη. Η  Ελένη (Γιολάντα Μπαλαούρα) η Κασσάνδρα (Μαρία Καραμήτρη), η Ανδρομάχη (Ιωάννα Παγιατάκη), ο Μενέλαος ( Νικόλας Μαραγκόπουλος)  κέρδισαν τις εντυπώσεις με τις ερμηνείες τους. 

Ο Ταλθύβιος (Χρίστος Στυλιανού), πολύ καλός στο ρόλο του αγγελιοφόρου, λυγίζει όταν μεταφέρει τα μαντάτα για τον Αστυάνακτα.

Το σκηνικό λιτό, λειτουργικό, προσεγμένο στη λεπτομέρεια, αλλά και γεμάτο συμβολισμούς υπηρετεί την ιδιαίτερη ματιά του σκηνοθέτη (το υπογράφει ο Θανάσης Κολαλάς). Από τα δυνατά επίσης σημεία της παράστασης η πρωτότυπη μουσική του Μάνου Μυλωνάκη και οι εξαιρετικοί φωτισμοί του Στέλιου Τζολόπουλου, που ανέδειξαν την σκηνοθετική άποψη του Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Οι «Τρωάδες», κατεστραμμένες και έχοντας χάσει τα πάντα μετά τον Τρωικό Πόλεμο, στο τέλος αποφασίζουν  και να υποκύψουν στη μοίρα τους.



Να πλεύσουν μαζί της. Να δεχτούν πως θα γίνουν σκλάβες στην Ελλάδα.

«Άσε το κύμα να σε πάει εκεί που θέλει», λένε, με το ένστικτο της επιβίωσης να κυριαρχεί.

Παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους θα δοθούν και στις 21 και 22 Αυγούστου 2020.

Συντελεστές:

«Τρωάδες» του Ευριπίδη

Μετάφραση: Γιάννης Τσαρούχης
Σκηνοθεσία- Προσαρμογή κειμένου: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά: Θανάσης Κολαλάς
Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης
Κινησιολογία: Τάσος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Σκυλίτσης, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου και βοηθός ενδυματολόγου: Δημήτρης Γεωργόπουλος
Φωτογράφιση: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Διαμαντούδης (Ποσειδών), Ελένη Θυμιοπούλου (Αθηνά), Μαρία Καραμήτρη (Κασσάνδρα), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Νίκος Μήλιας (Στρατιώτης), Γιολάντα Μπαλαούρα (Ελένη), Ιωάννα Παγιατάκη (Ανδρομάχη), Χρίστος Στυλιανού (Ταλθύβιος), Βασίλης Τρυφουλτσάνης (Στρατιώτης),  Γιώτα Φέστα (Εκάβη)

Γυναίκες της Τροίας: Μαριάννα Αβραμάκη, Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Μομώ Βλάχου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Άννα Κυριακίδου, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιωάννα Παγιατάκη, Εύη Σαρμή, Ελευθερία Τέτουλα.

Πρεμιέρα: Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 20, Παρασκευή 21, Σάββατο 22 Αυγούστου στις 21.15.

Πρόγραμμα παραστάσεων:

Πέμπτη 20, Παρασκευή 21, Σάββατο 22 Αυγούστου -Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
Τετάρτη 26 Αυγούστου –Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη», Βέροια
Πέμπτη 27 Αυγούστου- Αρχαίο Θέατρο Μίεζας, Νάουσα
Πέμπτη 17, Παρασκευή 18, Σάββατο 19  Σεπτεμβρίου- Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

Τιμολογιακή πολιτική Θεάτρου Δάσους Καλοκαίρι 2020 «Τρωάδες»
Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής κράτησης : 10 €
Κανονικό εισιτήριο: 15 €
Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Ομαδικό: 10 €
ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 €
Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις ανά παράσταση)

Σημείωση: Κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο καθώς και κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.