Skip to main content

Ευθυμίου για χερσαία σύνορα: Μείζον ζήτημα η ομαλή προσέλευση των τουριστών

Στη Βουλή κατέθεσε ερώτηση η βουλευτής σχετικά με τη διαχείριση των χερσαίων συνόρων της χώρας σε σχέση με τους οδικούς τουρίστες.

Ερώτηση αναφορικά με τη διαχείριση των χερσαίων συνόρων της χώρας σ’ ό,τι αφορά τη διέλευση των οδικών τουριστών κατέθεσε στη Βουλή η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δράσεων και παρεμβάσεων της σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού, όπως επισημαίνεται.

Ειδικότερα, η Άννα Ευθυμίου ανέδειξε το ζήτημα της εισροής τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τις οδικές εισόδους της χώρας. «Η διασφάλιση της δυνατότητας ομαλής και ασφαλούς προσέλευσης των οδικών τουριστών αποτελεί μείζον ζήτημα για τον οδικό τουρισμό και συνακόλουθα για τη λειτουργία τόσο των τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ) όσο και εν γένει των επιχειρήσεων που η δραστηριότητά τους επηρεάζεται από τον τουρισμό στην Βόρεια Ελλάδα», τονίζει η βουλευτής.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Τάσιος, ενημέρωσε τη βουλευτή για τις προτάσεις που έχει η Ομοσπονδία για τον τρόπο διαχείρισης των χερσαίων συνόρων, όπως μεταξύ άλλων τη βελτίωση των υποδομών των συνοριακών σταθμών και την ενίσχυση της στελέχωσής τους, ιδιαίτερα του προσωπικού που υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Ελληνική Αστυνομία) και των υπαλλήλων των Τελωνείων. Ταυτόχρονα πρότεινε και την οριοθέτηση λωρίδων προσέλευσης για τους τουρίστες που φέρουν μαζί τους το απαραίτητο πιστοποιητικό για την είσοδό τους (πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ PCR, κ.λπ.) και τη δυνατότητα το ανωτέρω πιστοποιητικό να ελέγχεται με σκανάρισμα επί τόπου, προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η βουλευτής έθεσε στους αρμόδιους υπουργούς το εξής ερώτημα:

Αν στο σχεδιασμό για τον τρόπο διαχείρισης των χερσαίων συνόρων για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης, ομαλής και ασφαλής προσέλευσης των οδικών τουριστών έχουν διαλάβει υπόψη τους και τις ανωτέρω προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.