Skip to main content

Ευθυμίου: Να αξιοποιηθούν πόροι για την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης σημείωσε πως το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης είχε η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, συνεχίζοντας τις δράσεις και τις επαφές που πραγματοποιεί από την αρχή της πανδημίας για τις οικονομικές συνέπειες που αυτή επιφέρει με παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παντελής Φιλιππίδης, ανέλυσε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, και τη δυσκολία υπαγωγής στον τραπεζικό δανεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των εμπορικών επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνεται ο κ. Φιλιππίδης μετέφερε στην κ. Ευθυμίου και την επιθυμία του κλάδου για ουσιαστική ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», τονίζοντας ότι, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημική κρίση, αδυνατούν να προχωρήσουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση με ίδια κεφάλαια.

Η Άννα Ευθυμίου, επισήμανε πως η «κυβέρνηση σε πρωτόγνωρες συνθήκες, κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία είναι συνεχώς δυναμικά εξελισσόμενη, τόσο στο υγειονομικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας».

«Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν στηρίξει με θυσίες το τραπεζικό σύστημα την περίοδο της μνημονιακής κρίσης. Και το τραπεζικό σύστημα είναι κρίσιμο να ανοίξει τη στρόφιγγα των δανείων, ιδίως από τη στιγμή που αφενός μειώνονται τα κόκκινα δάνεια και αφετέρου έχει θετικά αποτελέσματα και το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ», όπως αυτά αποτυπώνονται και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022 – 2025 που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.
Επιπρόσθετα, το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαιτέρως αυτών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, που έμεινε σε καθεστώς lockdown για περισσότερο καιρό από την υπόλοιπη Ελλάδα. Θα ήταν επωφελές να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υφίστανται από το Ταμείο Ανάκαμψης στην κατεύθυνση των αντίστοιχων κονδυλίων, μεταξύ των οποίων και για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», για την κατά το δυνατόν πληρέστερη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας μας, καθόσον δίνουν 8 στις 10 θέσεις εργασίας», κατέληξε η κ. Ευθυμίου.