Skip to main content

Ευθυμίου: Ζητεί αυστηροποίηση του νόμου για την ασφάλεια των διανομέων φαγητού

Aυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την ασφάλεια των διανομέων φαγητού ζητεί με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης

Ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τη λήψη μέριμνας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σωματικής ακεραιότητας των διανομέων φαγητού κατά την εργασία τους κατέθεσε η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο «των πρωτοβουλιών που λαμβάνει για τη στήριξη των εργαζομένων, ιδίως κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Δεδομένου του διαχρονικού ενδιαφέροντός μου για ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, καθώς και λόγω της διττής ιδιότητας μου ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, γίνομαι δέκτης του σημαντικού ζητήματος της ασφάλειας των διανομέων φαγητού, ιδίως κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών συνθηκών από πολλούς εργαζόμενους του κλάδου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα κλάδο εργαζόμενων που βρίσκεται στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι διανομείς τροφίμων εργάζονται ανελλιπώς, παρά τις καθημερινές εγγενείς δυσκολίες τόσο του επαγγέλματός τους όσο και αυτές που απορρέουν από την πανδημία, και εξυπηρετούν όλους εμάς που αναγκαστικά παραμένουμε στα σπίτια μας»,  δήλωσε η Άννα Ευθυμίου.

Με αφορμή τα πέντε εργατικά ατυχήματα που αναφέρθηκαν από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης Πιερίας Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) τις τελευταίες δέκα ημέρες, η βουλευτής τονίζει τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι διανομείς φαγητού, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην πρόσφατή κακοκαιρία, όπου, σύμφωνα με το ΣΕΤΕΠΕ, πλήθος διανομέων αναγκάστηκε να εργαστεί μετά από πιέσεις εργοδοτών σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, η βουλευτής σημειώνει ότι το υπουργείο Εργασίας ορθώς είχε παρέμβει κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και «συνέστησε» στους εργοδότες να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των διανομέων, ενώ με σχετική ανακοίνωσή του τόνισε ότι οι όποιες καταγγελίες γίνουν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων διανομέων θα εξεταστούν όλες με την απαιτούμενη αυστηρότητα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η Άννα Ευθυμίου ρωτά τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αν προτίθεται να λάβει πρόσθετα μέτρα στην κατεύθυνση ενός νέου αυστηροποιημένου νομοθετικού πλαισίου που θα διασφαλίζει περισσότερο την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των διανομέων φαγητού κατά την εργασία τους ιδίως τις ημέρες της κακοκαιρίας.