Skip to main content

Καταγγέλλουν το «Άγιος Παύλος» για τη μεταφορά ασθενών με θαλασσαιμία

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας ρίχνει ευθύνες στο «Άγιος Παύλος» για μεταφορά ασθενών στο Ιπποκράτειο χωρίς τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Τη μεταφορά τους από το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» σε αυτό του Ιπποκρατείου χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις καταγγέλει ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου. 

Σύμφωνα με ενημερώση του συλλόγου, το κτήριο που στεγάζει τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας κρίθηκε κατόπιν τεχνικής μελέτης στατικότητας ακατάλληλο και επικίνδυνο για τους 39 ασθενείς αλλά και για το προσωπικό.

«Η διοικήτρια του νοσοκομείου μάλιστα μας ανακοίνωσε πως υπάρχει η απόφαση οι ασθενείς να μεταφερθούν άμεσα στην αντίστοιχη μονάδα που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο», αναφέρει ο σύλλογος. 

«Κατόπιν αιτήματός μας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29/01, συνάντηση στην 4η ΥΠΕ με τον διοικητή κ. Στρατή Πλωμαριτη και τη διοικητρια του νοσοκομείου Αγ. Παύλος. Στη συνάντηση πέραν από ευχολόγια και προφορικές διαβεβαιώσεις για την ομαλή μεταφορά των 39 ασθενών στο Ιπποκράτειο, δεν υπήρχε η παραμικρή δέσμευση για την ενίσχυση της μονάδας του Ιπποκράτειου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», επισήμανε ακόμα. 

Όπως διευκρινίζει ο Σύλλογος, δεδομένου ότι στην εν λόγω μονάδα μεταγγίζονται ήδη 190 ασθενείς σε χώρους που δεν καλύπτουν τις ανάγκες και με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συνεπάγεται ότι η μεταφορά επιπλέον ασθενών θα δημιουργήσει συνολικότερο πρόβλημα τόσο στη λειτουργία όσο και στην ορθή περίθαλψη τους.

«Οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς εκτός των προβλημάτων της νόσου τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν και το ψυχολογικό βιασμό του κλεισίματος μιας μονάδας που αποτελεί ουσιαστικά το 2ο σπίτι τους. Νιώθουν ότι τους πετούν στο δρόμο χωρίς να τους εξασφαλίζουν ουσιαστικά ποιότητα στη νοσηλεία τους. Αντί οι αρμόδιοι να φροντίζουν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας "κλείνουν" μια μονάδα και "συνωστίζουν" ασθενείς σε μια άλλη», συμπληρώνει.

Αφήνοντας αιχμές κατά της διοίκησης του Αγ. Παύλου, υπογραμμίζει ότι παρότι ήταν γνωστό εδώ και χρόνια πως το κτίριο ήταν ακατάλληλο, η διοίκηση δεν είχε μεριμνήσει για την εξεύρεση αλλού χώρου εντός του νοσοκομείου.

«Η ευθύνη βαραίνει τη διοίκηση και όχι τους ασθενείς. Ως σύλλογος έχουμε χρέος και καθήκον να διαφυλάξουμε την σωματική και ψυχική υγεία των μελών μας», τόνισε τέλος καλώντας παράλληλα τη διοίκηση του «Αγίου Παύλου» και την 4 ΥΠΕ πρώτον, να αναζητήσουν χώρο εντός του νοσοκομείου και δεύτερον, να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες έτσι ώστε όταν εξασφαλίζει με ΦΕΚ το προσωπικό τοτε και μόνο τότε να γίνει η συγχώνευση των δύο μονάδων.