Skip to main content

Eggxcel: Κελύφη αβγών στη μάχη κατά των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Μια παρέα χημικών μηχανικών από τη Θεσσαλονίκη βλέπει την αειφορία στα κελύφη αβγών και δημιουργεί από αυτά ροφητικά υλικά δέσμευσης του CO2

Πράσινες βιομηχανίες που θα μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αξιοποιώντας ροφητικά υλικά δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από κελύφη αβγών οραματίζεται μια παρέα χημικών μηχανικών από τη Θεσσαλονίκη. Ο Βασίλης Στρατιώτου, η Ευγενία Δημητρίου και η Στέφη Τσαρούχη, τρία νέα παιδιά με έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες, βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας της eggxcel, μιας εταιρείας που θα έχει ως αποστολή τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από βαριές βιομηχανίες με τη χρήση πολύ αποδοτικών, θερμικά σταθερών και βιώσιμων ροφητικών υλικών, τα οποία θα παράγονται από κελύφη αβγών. Μάλιστα, το όνομα eggxcel δεν είναι τυχαίο, αφού αποτελεί ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη eggshell, που σημαίνει κέλυφος αυγού και συνδυάζει τόσο την πρώτη ύλη που θα αξιοποιηθεί όσο και το excellence, την ανάγκη δηλαδή για κάτι βέλτιστο. Το μότο δε της εταιρείας θα είναι «reinventing carbon capture», επανεφεύροντας τη δέσμευση του άνθρακα.

Η καινοτομία της eggxcel

Τι ακριβώς όμως θα προσφέρει η eggxcel στους πελάτες της; Μέσω ειδικής κατεργασίας των κελυφών θα δημιουργείται μια σκόνη, η οποία θα αξιοποιείται από ένα σύστημα δύο αντιδραστήρων που θα εγκαθίσταται σε κάθε βιομηχανία. Στον έναν, τον αντιδραστήρα ενανθράκωσης θα γίνεται η ρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και στον άλλον, τον αντιδραστήρα ασβεστοποίησης ή αναγέννησης, η εκρόφηση του CO2, το οποίο στη συνέχεια θα αποθηκεύεται, ώστε να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν από τις βιομηχανίες είτε για πώληση σε φυτώρια και θερμοκήπια είτε για να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία νέων χημικών προϊόντων. Ακολούθως το ροφητικό υλικό θα πηγαίνει και πάλι στον αντιδραστήρα ενανθράκωσης για την επανάληψης της διαδικασίας.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτυγχάνεται διπλή ωφέλεια για το περιβάλλον: οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειώνονται κατά 50% -υπολογίζεται ότι ένα κιλό κελυφών αβγών μπορεί να δεσμεύσει σε 50 ώρες 550 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα- ενώ παράλληλα θα αποσυμφορούνται οι χωματερές από τα κελύφη αβγών, για τα οποία απαιτείται υγειονομική ταφή.

«Στόχος μας είναι μια πράσινη βιομηχανία, που δεν θα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά τους τρόπους λειτουργίας της για να πετύχει την αειφορία. Ακόμα και εταιρείες με ορυκτά καύσιμα θα έχουν στη διάθεσή τους μια αειφόρο λύση για τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος» λέει στη Voria ο Βασίλης Στρατιώτου.

 

Στην παρούσα φάση οι τρεις συνεργάτες έχουν επαφές με επενδυτές και venture capitals για τη στήριξη της επιχειρηματικής τους ιδέας, ενώ συζητούν με μεγάλη εγχώρια βιομηχανία του κλάδου της ηλεκτροπαραγωγής, η οποία έχει ενδιαφερθεί για το πρότζεκτ και διερευνά την πιθανότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκού προγράμματος, ώστε να δοκιμάσει πιλοτικά το υλικό της eggxcel.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τριών χημικών μηχανικών, για μια μεγάλη βιομηχανία θα απαιτούνται κάποιες χιλιάδες τόνοι κελυφών αβγών τον χρόνο, οπότε, πέραν των επαφών με εγχώριους αβγοπαραγωγούς, οι ανάγκες που θα προκύπτουν ενδέχεται να καλύπτονται και από εισαγωγές ή και αξιοποίηση κάποιου ορυκτού.  

Η ιδέα και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες

Η επιχειρηματική ιδέα για την eggxcel προέκυψε μέσα από τη διπλωματική του Βασίλη Στρατιώτου στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Πετροχημικής Τεχνολογίας, όπου μυήθηκε στη μαγεία των ροφητικών υλικών από ανθρακικό ασβέστιο, που βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και στα κελύφη των αβγών. Στη συνέχεια έφυγε για ένα μεταπτυχιακό στο Petroleum Engineering στο Imperial College του Λονδίνου και μετά από έναν χρόνο, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, γύρισε και στο Εργαστήριο Πετροχημικής Τεχνολογίας, όπου γνώρισε τη Στέφη Τσαρούχη και μέσω αυτής και την Ευγενία Δημητρίου και διαπίστωσε τις κοινές τους ανησυχίες.

Άλλωστε, η ενασχόλησή του με το πετρέλαιο και τα προϊόντα του τον έκανε να συνειδητοποιήσει και τη σκοτεινή πλευρά τους και να αναζητήσει αειφόρες λύσεις για τη διαχείρισή τους. Η ιδέα για την eggxcel άρχισε να ωριμάζει στο μυαλό των τριών φίλων, με αποτέλεσμα να την καταθέσουν στον διαγωνισμό Mindspace, όπου έλαβαν και το πρώτο βραβείο το 2020, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις ΗΠΑ και μια επιχορήγηση 10.000 ευρώ για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Τα τρία παιδιά παράλληλα με την ανάπτυξη της eggxcel συνεχίζουν να διευρύνουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες, με τον Βασίλη να ετοιμάζεται για διδακτορικό, την Ευγενία να κάνει ήδη διδακτορικό με αντικείμενο την εκτύπωση ηλεκτρικών κυκλωμάτων με νανοσωματίδια αργύρου και οξειδίου του χαλκού και τη Στέφη να εργάζεται στο ΕΚΕΤΑ, στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), όπου στο παρελθόν είχε εργαστεί και ο Βασίλης.  

Πρόσφατα η επιχειρηματική ιδέα των τριών χημικών μηχανικών διακρίθηκε στον διαγωνισμό Next Stage Challenge με τη στήριξη της Ideas Forward, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και υποστήριξης επιχειρηματικών ιδεών από Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Φλώρινα και Πέλλα, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Intelligent Cross Border Accelerator for ICT-enabled start-ups (iCBA), όπου επικεφαλής εταίρος ήταν η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.