Skip to main content

Το τουρκοφοβικό σύνδρομο και η χάραξη της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Με την έκρυθμη κατάσταση στη Μ. Ανατολή, και τη ρήξη του Ερντογάν με τους συμμάχους, είναι προφανές πως η Αθήνα έχει το πλεονέκτημα.

Αναγγέλθηκε πάλι η απόφαση των δύο χωρών, Ελλάδας και Αιγύπτου, να οριοθετήσουν την μεταξύ τους ΑΟΖ, κατά την συνάντηση των ηγετών στην Κύπρο, και με την συμμετοχή του Ν. Αναστασιάδη.

Υπενθυμίζω, ότι τα τρία κράτη έχουν, προηγουμένως, συναντηθεί άλλες τρεις φορές. Στο Κάιρο τον Νοέμβριο του 2014 με την υπογραφή της Διακήρυξης του Καΐρου. Ακολούθησε η συνάντηση στην Λευκωσία τον Απρίλιο του 2015 με τη Διακήρυξη της Λευκωσίας. Κατά την τρίτη συνάντηση, τα τρία κράτη υπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών και επανέλαβαν ακριβώς τα ίδια, που είχαν κάνει και τις δύο προηγούμενες φορές. Μεταξύ των άλλων, ότι θα οριοθετήσουν την ΑΟΖ.

Άλλαξε κάτι αυτή την φορά, ώστε η Ελλάδα να απαλλαχτεί από το τουρκοφοβικό σύνδρομο, ή μήπως ο Κοτζιάς με τις άκρες που έχει στις ΗΠΑ εξασφάλισε την συγκατάθεση του Τίλερσον, με το αζημίωτο φυσικά για την εταιρεία του; Λαμβανομένης βεβαίως υπόψη της σύστασης-εντολής του Μπράιζα, προ ετών, ότι για την ΑΟΖ πρέπει "να τα βρούμε με την Τουρκία" [Δεν ήθελε να χαλάσει το χατίρι της Τουρκάλας συντρόφου του;]

Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να προχωρήσει στην χάραξη. Ο Μόρσι δεν υπάρχει στην ηγεσία της και κάποιοι βουλευτές των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο, αλλά που υπηρετούν ουσιαστικώς την Άγκυρα και θέτουν προσκόμματα στην ελληνοαιγυπτιακή σχέση, γνωρίζει ο αλ Σίσι πώς να τους αντιμετωπίσει.

[Την επιθυμία της Αιγύπτου την επιβεβαίωσε με δημοσιεύματα από τον Αύγουστο, η αμερικανική εταιρία Hart Energy. Παράλληλα, κατά το δημοσίευμα του Abdelghani Henni, η Αίγυπτος σχεδιάζει να εντείνει τις σεισμικές δραστηριότητες στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία].

Με την έκρυθμη κατάσταση στη Μ. Ανατολή, και τη ρήξη του Ερντογάν με τους συμμάχους, είναι προφανές πως η Αθήνα έχει το πλεονέκτημα. Πάντα βεβαίως, κατά τα σχέδια των ΗΠΑ που έχουν για την περιοχή. Υπάρχει γεωπολιτικό και γεωοικονομικό συμφέρον να μας καλύψουν;

Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Σκέπτομαι όμως, ότι ούτε τον Τάσσο Παπαδόπουλο είχαν πρόθεση να καλύψουν, τον αντιπάθησαν στη συνέχεια, αλλά ο ηγέτης της Κύπρου ωφέλησε την ιδιαίτερη πατρίδα του. Υπάρχει στην Αθήνα πολιτικός που θα διακινδυνεύσει το πολιτικό μέλλον του προς όφελος του λαού; Θα φανεί.

Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες του liberal ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι είχε συμφωνήσει με τον Νίκο Κοτζιά ότι κατά τη συνάντηση στην Κύπρο η συζήτηση, να γίνει επί συγκεκριμένων χαρτών, καθώς η θεωρητική συζήτηση έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό.

Αγκάθι παραμένει βεβαίως το εύρος της επήρειας της Στρογγύλης, καθώς οι Αιγύπτιοι θεωρούν ότι πρέπει να είναι περιορισμένη, ώστε να μην έχουν απώλειες στην οριοθέτηση, που δεν είναι τόσο σημαντικές σχετικά με την έκταση, αλλά είναι επικίνδυνες πολιτικά, καθώς θα έδιναν την ευκαιρία για κριτική στην κυβέρνηση Σίσι περί απεμπόλησης εθνικής κυριαρχίας, από τους πολλούς αντιπάλους της στο εσωτερικό.

Σημειώνω, ότι αυτή η αμφισβήτηση για τα όρια ενός Οικοπέδου, αμφισβητήσιμου και από τις δύο χώρες, έχει ιστορία πολλών ετών, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τι στην ευχή συζητούν οι εμπειρογνώμονες, μόνον αυτοί γνωρίζουν. Όπως και να έχει, τυχούσα υποχώρηση της Ελλάδας, θα προκαλέσει μικρή ζημία, εμπρός στο τεράστιο όφελος που θα προκύψει από τη συνολική διευθέτηση.

Αν δε η Αθήνα, φοβάται μήπως ο Ερντογάν ανοίξει την στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών, ας έχει κατά νου ότι στις 23 ημέρες του Νοεμβρίου οι Τούρκοι μας έστειλαν 2.500 Αφρικανούς μετανάστες.