Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα Airbnb - Τα τελευταία στοιχεία

Κατά 23% μειώθηκαν τα Airbnb τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη - Η κατάρρευση του τουρισμου και ο χάρτης της βραχυχρόνιας μίσθωσης

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, η πορεία του οποίου, αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο και για την ιατρική κοινότητα, αποτυπώνεται περίτρανα στον ελληνικό τουρισμό. Το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος καταγράφηκαν 5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 18,8 εκατ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, παρουσιάζοντας μείωση κατά -73,4%/ ήτοι λιγότερες 13,8 εκατ. αφίξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 621 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -1,3 εκατ. αφίξεις /-66,9%.

Την ίδια ώρα ο οδικός τουρισμός, πηγή ζωής για τη Βόρεια Ελλάδα παρουσίασε τεράστια μείωση (76,1%), κατά το εξεταζόμενο διάστημα, ενώ σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Insete Intelligence, το Σεπτέμβριο σημείωσε μείωση ρεκόρ που αγγίζει το 94%.

Τα μεγέθη αυτά είναι αποκαλυπτικά της κατάρρευσης του τουρισμού και εξηγούν γιατί μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων εγκαταλείπουν σταδιακά τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και το Airbnb και στρέφονται στην παραδοσιακή μίσθωση. Οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, που είχαν αρχίσει να συρρικνώνονται πριν την επέλαση του κορωνοϊού, σήμερα έχουν περιοριστεί δραματικά.

Όσοι γενναίοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων Airbnb παραμένουν, προσδοκώντας βελτίωση του κλίματος, ρίχνουν σημαντικά τις τιμές χωρίς αυτό να προοιωνίζει πως θα αυξήσουν τα ποσοστά των κρατήσεων τους.

Είναι ενδεικτικό πως όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της εταιρείας AirDNA, τα ενεργά διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλονίκη αυτή την περίοδο είναι περί τα 1.948, όταν στα τέλη του 2019 άγγιζαν τα 2.548. Σημειώνεται πως ενεργό θεωρείται ένα κατάλυμα αν αυτό έχει μισθωθεί έστω και μια βραδιά τον μήνα, ενώ εκτιμήσεις μεσιτών αναφέρουν ότι τα επί της ουσίας ενεργά καταλύματα είναι ακόμα λιγότερα.

Η σημαντική μείωση κατά 23% των διαμερισμάτων μακροχρόνιας μίσθωσης καταδεικνύει το άγχος των ιδιοκτητών τους να σταματήσουν να βλέπουν την επένδυση τους στα αζήτητα, την ώρα που το τοπίο για την επόμενη ημέρα μοιάζει ολοένα και περισσότερο ομιχλώδες.

Η ακτινογραφία των Airbnb

Από τα ενεργά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Θεσσαλονικη τα 1.888, ήτοι το 97%, αφορούν διαμερίσματα και τα 57 (3%) ιδιωτικά δωμάτια.

Το 55% των διαμερισμάτων διαθέτει ένα δωμάτιο, το 26% δύο δωμάτια, το 13% είναι στούντιο, το 5% τρία δωμάτια ενώ μόλις το 1% τεσσάρα δωμάτια.

Η πλειονότητα των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (46%), που επιλέγουν Airbnb, τα νοικιάζουν για δυο βράδια, ενώ το 39% για μια διανυκτέρευση.

Η μέση τιμή ενοικίασης ανά διανυκτέρευση, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα καταλύματα αυτού του τύπου, εκτιμάται στα 44 ευρώ, όταν το Δεκέμβριο του 2019 ήταν στα 48, για να διολισθήσει στα 40 ευρώ ανά βραδιά το Μάιο.

Αναμφίβολα κάνοντας μια αναζήτησή στην πλατφόρμα της Airbnb, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και χαμηλότερες τιμές, καθώς δεν είναι λίγα τα καταλύματα που οι ιδιοκτήτες τους μειώνουν τις τιμές τους σε μια προσπάθεια να τα καταστήσουν περισσότερο δελεαστικά. Η τιμή καθορίζεται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το Airbnb και τις παροχές του.

Η υποχώρηση των αποδόσεων

Τα τελευταία χρόνια οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είχαν αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επένδυσαν σημαντικά ποσά για την ανακαίνιση και την επίπλωση τους. Ωστόσο η προσθήκη στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχώς αυξανόμενου αριθμού καταλυμάτων, είχε οδηγήσει στη μείωση των αποδόσεων για τους "οικοδεσπότες". Το 2019, πανελλαδικά, ο τζίρος των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων εκτιμάται πως ήταν πέριξ των 2 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο είχε ξεκινήσει και η φθίνουσα πορεία των αποδόσεων, καθώς το τελικό κέρδος ήταν μικρότερο, ενώ το χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου αυτό να επιτευχθεί μεγαλύτερο.