Skip to main content

Εγκαινιάστηκε η δομή «Παιδική Ομπρέλα» στον δήμο Παύλου Μελά

Η «Παιδική Ομπρέλα» εγκαινιάστηκε σήμερα 7 Οκτωβρίου 2020 στη Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας, μεγαλώνοντας την οικογένεια των κοινωνικών δομών του δήμου.

Μια… μεγάλη ομπρέλα άνοιξε την αγκαλιά της στον δήμο Παύλου Μελά, έχοντας στόχο να βάλει κάτω υπό τη σκέπη της τα παιδιά που έχουν ανάγκη και να τα προστατέψει από τους "άστατους καιρούς" και τις "καταιγίδες" της εποχής μας. Πρόκειται για τη «Παιδική Ομπρέλα», η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα 7 Οκτωβρίου 2020 στη Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας, μεγαλώνοντας έτσι την οικογένεια των κοινωνικών δομών του δήμου Παύλου Μελά.

Ξεκινώντας από την παραδοχή ότι εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν όλα τις ίδιες ευκαιρίες (από τα πρώτα βήματα της ζωής τους μέχρι και την εφηβική ηλικία) και ότι η νεότερη γενιά του τόπου μας, πλήττεται καθημερινά από τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, η «Παιδική Ομπρέλα» έρχεται ως ακόμη μια ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του δήμου Παύλου Μελά που προστατεύει έμπρακτα το «παιδί».

Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό  της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου, η οποία σε κλίμα συγκίνησης ευχαρίστησε θερμά αφενός τους παρισταμένους, αφετέρου τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δομής, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη που υπήρχε. Στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναλάβει και υλοποιήσει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και στάθηκε πιο συγκεκριμένα στη νέα δομή: «Εδώ και λίγους μήνες, στο γενικότερο σύνολο των δομών που έχουμε με στόχο την προστασία του παιδιού, προστέθηκε η Δομή Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα». Η «Ομπρέλα» μας θέτει υπό την προστασία της όλα τα παιδιά που χρειάζονται ασφάλεια και προστασία. Είναι πολύχρωμη, γιατί δεν κάνει διακρίσεις και έχει στόχο την ενίσχυση και βελτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Μάλιστα, πρωτοπορώντας, ο γονέας δύναται να λάβει και αυτός συνεδρίες, κυρίως υπό τη μορφή συμβουλευτικής. Η δράση έχει πολυθεματικό, συμμετοχικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε παιδιά βρεφικής ηλικίας έως και την ενηλικίωσή τους, καθώς και στους γονείς και κηδεμόνες τους».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο «ηθικό χρέος» της κοινωνίας μας απέναντι στο παιδί:

«Λένε ότι αν θες να αντιληφθείς το πραγματικό πρόσωπο μιας κοινωνίας, πρέπει να δεις αφενός πώς συμπεριφέρεται στους ηλικιωμένους της, αφετέρου πως αντιμετωπίζει τα παιδιά της. Στους μεν πρώτους για να δεις πόσο γερές είναι οι ρίζες της και η αίσθηση του χρέους της, στα δε δεύτερα για να δεις πώς συνδυάζει τη φιλοδοξία με την ηθική και την αίσθηση της ευθύνης. Σήμερα είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τα Παιδιά και ταυτόχρονα να αναρωτηθούμε: τι πρέπει να κάνει μια πόλη για τα παιδιά της; Σας απαντώ ειλικρινά ως πατέρας και όχι ως δήμαρχος: τα πάντα και ακόμα περισσότερα. Ακόμα και σε αυτήν την περίοδο που οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας δοκιμάζονται, σε ότι αφορά στα παιδιά είναι απαγορευτικό να γίνονται εκπτώσεις. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει σημαντικότερη υποχρέωση από το να επενδύσεις και παράλληλα να προστατεύεις τα παιδιά σου. Και κυρίως αυτά τα παιδιά που για μια πλειάδα ιδιαίτερων λόγων, δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία με τα υπόλοιπα. Γι’ αυτό το λόγο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, που ενώ λόγω της πανδημίας τα πάντα κινούνται σε μια δική τους ταχύτητα, αυτή αντιλαμβάνεται σωστά το ρόλο της και όχι μόνο δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, αλλά ανιχνεύει συνεχώς τις ανάγκες των συμπολιτών μας, επιστρέφοντας πάντα με προτάσεις, σχέδιο και ουσιαστικές δράσεις για την καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής τους».
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος είχε υπογράψει την απόφαση με την οποία η ΠΚΜ ενίσχυε με ευρωπαϊκούς πόρους τη δομή «Παιδική Ομπρέλα».



«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δείξει διαχρονικά την ευαισθησία της και το έμπρακτο ενδιαφέρον για όλες τις ευάλωτες ομάδες συμπολιτών και ειδικά για τα παιδιά, με την ενίσχυση των δομών προστασίας και φροντίδας τους. Με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων δημιουργήσαμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προκειμένου κανένας συμπολίτης μας και κυρίως κανένα παιδί να μη μείνει στο περιθώριο. Στο πλαίσιο αυτό και με την Παιδική Ομπρέλα παρέχονται πολύτιμες υπηρεσίες σε παιδιά, που απομακρύνονται από τις οικογένειές τους, που έχουν υποστεί κακοποίηση ή που αναγκάζονται να βιώσουν τις επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής κρίσης με τον πλέον έντονο τρόπο με τις οικογένειές τους. Κανένα παιδί απροστάτευτο απέναντι σε οποιοδήποτε κίνδυνο!» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, αφού αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία της Περιφέρειας με τον δήμο Παύλου Μελά, σημείωσε ότι «πρέπει να χαϊδεύουμε τις παιδικές ψυχές και να παρέχουμε τη φροντίδα που αξίζει σε όλα τα παιδιά. » Κατά την αποφώνησή της προσέφερε στην Αντιδήμαρχο Χαρά Αμανατίδου για τη Βιβλιοθήκη της δομής το βιβλίο "Για την Ελλάδα", ένα παραμύθι  που πρόσφατα εξέδωσε η ίδια για τα παιδιά που τόσο αγαπά.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Μήττας και ο Νικόλαος Πέντζος, Πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής.

Το Δίκτυο έχει ανοίξει μια μεγάλη αγκαλιά, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες και λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας, ενθαρρύνοντας τους επαγγελματίες στην υποστήριξη ατόμων, ομάδων, φιλανθρωπικών σωματείων, οργανώσεων και συναφών φορέων για προσφορά υλικών αγαθών ή/και υπηρεσιών.

Σε αυτό το πλαίσιο συγκινητική ήταν η προσφορά επίπλων από την εταιρεία K2 Contract Furniture που εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τους κυρίους Αναστάσιο και Βλάση Παπαδόπουλο.

Η τελετή των εγκαινίων και ο αγιασμός τελέστηκαν από τους ιερείς Ιωάννη Δημητριάδη, Δημήτριο Βλασάκη, Μάξιμο Σαμαρά του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου & Αγίου Χρυσοστόμου Ευκαρπίας.

Παρευρέθησαν επίσης ο Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Ασλανίδης και η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΚΜ Βασιλική Νάκου και από τον δήμο Παύλου Μελά οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, Σάκης Λαζαρίδης, οι Εντεταλμένοι Στέφανος Βάρφης, Άκης Αράπογλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  Κώστας Στούπας, Γιώργος Λίλτσης, Παντελής Νιγδέλης, Κυριάκος Τσαγκαλίδης, Χαρίκλεια Δερμεντζή, ο Γενικός Γραμματέας Κίμων Σαραφίδης, οι Διευθυντές Κοινωνικής Πολιτικής Δέσποινα Καλαϊτζόγλου, Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού Στάθης Αναστασιάδης και φυσικά οι εργαζόμενοι της Δομής και της Κοινωνικής Υπηρεσίας.



Παρουσίαση

Δομή Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα» στον δήμο Παύλου Μελά

Η «Παιδική Ομπρέλα» λειτουργεί στο πλαίσιο του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία», «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας-ΕΚΤ». Η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Παρεχόμενες υπηρεσίες

Η Δράση έχει ένα πολυθεματικό-συμμετοχικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών (από τη βρεφική έως και την ενηλικίωσή τους), καθώς και στους γονείς και κηδεμόνες τους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούνιο 2020. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, με ωράριο λειτουργίας από τις 07:00 π.μ. έως τις 20:00.

Η «Παιδική Ομπρέλα» παρέχει:

•Υπηρεσίες Ψυχολόγου με ατομικές συνεδρίες στα παιδιά και συμβουλευτική σε γονείς - κηδεμόνες,
•Υπηρεσίες Λογοθεραπευτή, διάγνωση και θεραπευτικό πρόγραμμα,
•Υπηρεσίες  Εργοθεραπευτή, διάγνωση και θεραπευτικό πρόγραμμα,
•Μαθησιακή στήριξη σε παιδιά δημοτικού και σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες από Δάσκαλο με εξειδίκευση στην Eιδική Aγωγή,
•Φιλόλογο για μαθησιακή στήριξη μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
•Μαθηματικό για μαθησιακή στήριξη μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
•Διατροφολόγο με παροχή ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής διατροφής σε παιδιά.   

Ωφελούμενοι της δομής

Οι ωφελούμενοι θα ανήκουν σε μία από τις εξής ευπαθείς ομάδες πληθυσμού:

1. Παιδιά με αναπηρία οποιασδήποτε μορφής (σωματική, ψυχική, νοητική, αισθητηριακή)
2. Παιδιά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας (με εισοδηματικά κριτήρια)
3. Παιδιά οικονομικών μεταναστών
4. Παιδιά προσφύγων και παιδιά αιτούντων άσυλο/ παιδιά πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, για όσο εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματος χορήγησης ασύλου   
5. Παιδιά με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ή τα απεξαρτημένα παιδιά
6. Ανήλικοι με παραβατική συμπεριφορά, οι φυλακισμένοι/ες και αποφυλακισμένοι/ες
7. Παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας
8. Παιδιά θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων

Στην επίσημη σελίδα του δήμου Παύλου Μελά, ενότητα Δομές και Δράσεις / Κοινωνικές Δομές / Δομές και Δράσεις για το παιδί, μπορείτε να ενημερώνεστε για την Παιδική Ομπρέλα.

Επίσης μπορείτε και από αυτή την ενότητα να κατεβάσετε την ΑΙΤΗΣΗ Συμμετοχής Ωφελούμενου, να τη συμπληρώσετε και να την αποστείλετε στο e-mail της Δομής paidikiomprela@pavlosmelas.gr

Πληροφορίες
«Παιδική Ομπρέλα»
Παύλου Μελά 4, Ευκαρπία, Τ.Κ. 56540
Υπεύθυνες δομής: Αικατερίνη Σουμπλή, Καλλιόπη Κασαπάκη
2310 688439, paidikiomprela@pavlosmelas.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ