Skip to main content

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2022

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε από το δημ. συμβούλιο-Μερίδα της αντιπολίτευσης που κατέθεσε το δικό της σχέδιο, αποχώρησε καθώς δεν τέθηκε προς συζήτηση.

Μετά από πολύωρη συζήτηση ολοκληρώθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου η ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2022. Ο προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία.

Κατά ψήφισαν οι κ.κ Γάκης, Ορφανός, Ζαριανόπουλος, Αρχοντή, Κωνσταντινίδης και Ράκκας ενώ λευκό οι κ.κ Τσαβλής, Κωνσταντινίδης, Σπανού και Ξενόπουλος. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η αποχώρηση των «δέκα» που κατέθεσαν το δικό τους σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο τελικά δεν τέθηκε προς συζήτηση.

Διαβάστε - Δ. Θεσσαλονίκης: Αποχωρήσεις και κόντρες για το σχέδιο προϋπολογισμού της αντιπολίτευσης

Νωρίτερα, κριτική επί του προϋπολογισμού αλλά και προσωπικά στον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, είχαν ασκήσει οι επικεφαλής των παρατάξεων που δεν αποχώρησαν από την συνεδρίαση, μετά από την απόρριψη από το Προεδρείο, να συζητηθεί το δικό της σχέδιο για τον προϋπολογισμό, ενώ υπήρξαν και θετικές φωνές παρατάξεων που δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν τον προϋπολογισμό.

Διαβάστε - Ζέρβας: Δυναμικό comeback της Θεσσαλονίκης - Σπάμε τη συμφωνία γκρίνιας και μιζέριας

Ο Βασίλης Γάκης, επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης, «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» στην τοποθέτηση του επί του σχεδίου του προϋπολογισμού επισήμανε μεταξύ άλλων: «Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και με συνέπεια, λάβαμε ως αντιπολίτευση την τελευταία στιγμή 555 σελίδες και καλούμαστε να διατυπώσουμε άποψη» και υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η Θεσσαλονίκη καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «Η Θεσσαλονίκη είναι ο κοινός τόπος».

Ο Γιώργος Ορφανός επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» στην τοποθέτησή του τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» άσκηση κριτική στο Δήμαρχο λέγοντας: «Ο Δήμαρχος θαύμασε τον εαυτό του και τη διοίκησή του. Μετρήστε το τελικό αποτέλεσμα. Βάλατε ψηλά τον πήχη και περάσατε από κάτω». «Είναι φανερό ότι είμαστε έξω από την πραγματική κατεύθυνση για την πόλη μου θέλουμε» επισήμανε.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έλεος, για το χαρακτήρα της ομιλίας του Δημάρχου, είναι μια απολογία, για την τεράστια απογοήτευση που υπάρχει ακόμη και στους πολίτες που τον ψήφισαν, αντί να εξηγήσει τον προϋπολογισμό». Τόνισε πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ταξικό και για αυτό όπως είπε «τον καταψηφίζουμε».

Ο Κώστας Ξενόπουλος επικεφαλής «Η Πόλη Ανάποδα» υποστήριξε πως συνειδητά η διοίκηση επέλεξε να υποβιβάσει το δημοτικό συμβούλιο, η ίδια διοίκηση που υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει προτάσεις. Τι φοβήθηκαν από το να συζητηθεί η πρόταση του σχεδίου της αντιπολίτευσης;» Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως πετσοκομμένο, νεοφιλελεύθερο και προϋπολογισμό λιτότητας.

Ο Γιώργος Ράκκας, επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη» σημείωσε ότι η αντιπολίτευση έλαβε το προσχέδιο του προϋπολογισμού δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα όταν πρόκειται για το κορυφαίο ζήτημα του Δήμου.

Ο Ιωάννης Κουριαννίδης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική» σημείωσε: «Η διοίκηση κατέθεσε οριακά τον προϋπολογισμό, κάτι που δεν μας άφησε επαρκή χρόνο να τον μελετήσουμε» ενώ καταψήφισε τον προϋπολογισμό άλλα άσκησε κριτική και στην πρόταση μερίδας της αντιπολίτευσης να καταθέσει δικό της σχέδιο, κατηγορώντας την για καιροσκοπισμό.

Ο Ιωάννης Νασιούλας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Αρχή για τη Θεσσαλονίκη» επισήμανε: «Απόψε πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα σύνεσης, ομόνοιας και πειθαρχημένης αυτοπεποίθησης» και έδωσε την θετική του ψήφο του στον προϋπολογισμό.

Ο Βασίλης Μωυσίδης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών» σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε χρήσιμοι για το συμφέρον των πολιτών και το καλό της πόλης. «Είναι ένας προϋπολογισμός, ρεαλιστικός που έχει πρόγραμμα και είναι αλληλέγγυος προς τους πολίτες», είπε και τόνισε ότι τον υπερψηφίζει.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δρόσος Τσαβλής, που στήριξε την «πρόταση των δέκα», στη δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση το σχέδιο του προϋπολογισμού στάλθηκε πολύ αργά και μάλιστα εκτός νόμου καθώς έπρεπε να κατατεθεί μέχρι 15 Νοεμβρίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για «περίεργους κωδικούς και κωδικούς αμφίβολης αποτελεσματικότητας, τους οποίους προσπαθήσαμε με τη δική μας πρόταση να διορθώσουμε».