Skip to main content

«EIT Food RIS Consumer Labs»: Υλοποιείται για δεύτερη χρονιά από το Perrotis College

Στο έργο συμμετέχουν ακαδημαϊκά ιδρύματα από συνολικά δέκα Ευρωπαϊκές χώρες ενώ συντονίζεται από το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Την υλοποίηση του προγράμματος EIT Food RIS Consumer Engagement Labs 2021 ανέλαβε το Perrotis College, εκπροσωπώντας την Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Στο έργο συμμετέχουν ακαδημαϊκά ιδρύματα από συνολικά 10 Ευρωπαϊκές χώρες ενώ συντονίζεται από το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Χρηματοδοτείται από το European Institute of Innovation and Technology (ΕΙΤ-Food), το οποίο είναι ανεξάρτητο όργανο της ΕE και ιδρύθηκε το 2008, με στόχο τη δημιουργία καινοτομίας. Το EIT- Food αποτελεί κορυφαία πρωτοβουλία για την καινοτομία στον τομέα των προϊόντων διατροφής, με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμου κλάδου τροφίμων, με τη συμμετοχή της βιομηχανίας, νεοφυών επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστήμιων από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Συνεργάζεται στενά με τους καταναλωτές για την ανάπτυξη νέων γνώσεων και τεχνολογιών, που θα προσφέρουν πιο υγιεινό και βιώσιμο τρόπο ζωής στους ευρωπαίους πολίτες.

Tα εργαστήρια «Food RIS Consumer Engagement Labs», έχουν σκοπό την ανάπτυξη νέων προϊόντων, και απευθύνονται σε ομοειδείς ομάδες καταναλωτών καθώς και εταιρείες τροφίμων με ίδιες ανάγκες, που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Στα εργαστήρια συλλέγονται πληροφορίες, προτιμήσεις και ιδέες από τους καταναλωτές για τη δημιουργία καινοτόμων τροφίμων. Το έργο αξιοποιεί γνώσεις από την ανθρωπολογία, τις κοινωνικές επιστήμες, τη ψυχολογία, τη συμπεριφορά των καταναλωτών και των ειδικών στη  διαχείριση της καινοτομίας σε συνδυασμό με εμπειρίες και γνώσεις των βιομηχανιών τροφίμων.

Στην πρώτη φάση του έργου πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια σε καταναλωτές άνω των 65 ετών από τις χώρες που συμμετέχουν στο έργο. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος στα εργαστήρια συμμετείχαν επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης τροφίμων, διανομής ή συσκευασίας.

Τα εργαστήρια προσφέρθηκαν διαδικτυακά και συντονίστηκαν από καθηγητές του Perrotis College. Οι συμμετέχοντες καθηγητές, έλαβαν μέρος σε εξειδικευμένη εκπαίδευση στην μεθοδολογία και στα εργαλεία τα οποία αναπτύχθηκαν από το U of Warsaw για το σκοπό αυτό.