Skip to main content

Εκατό χιλιάδες οι πρόσφυγες και μετανάστες στις δομές όλης της χώρας

Όσοι μπήκαν Μάρτιο πήγαν στις νέες δομές Μαλακάσας και Κλειδίου Σερρών. Περιορισμένα τα κρούσματα κορωνοϊού. Τέλος τα ξενοδοχεία από 30 Σεπτεμβρίου.

Εκατό χιλιάδες αιτούντες άσυλο πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στις 93 εν λειτουργία δομές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης.

Σε έναν μίνι απολογισμό του διαστήματος της υγειονομικής κρίσης, που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, εξήγησε ότι στις δομές των νησιών δεν καταγράφηκαν θετικά κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στις δομές της ηπειρωτικής χώρας καταγράφηκαν 200, χωρίς κάποιο να είναι σοβαρό και χωρίς να καταγραφεί θάνατος.

Οι αφίξεις του Μαρτίου κρατήθηκαν χωριστά από τις παλαιές δομές και οδηγήθηκαν στη Μαλακάσα και στη δομή του Κλειδίου στον δήμο Σιντικής Σερρών, ενώ λειτούργησαν ευεργετικά και τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις των μεταναστών, που φιλοξενούνται στις δομές, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν περιπτώσεις ανεξέλεγκτων μετακινήσεων.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους αποχώρησαν από τα νησιά στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης 10.700 πρόσφυγες και μετανάστες. Το βάρος στρέφεται πλέον στην επιτάχυνση της απονομής ασύλου, ώστε από τον Ιούνιο να αρχίσουν να αποσυμφορούνται και οι δομές της ηπειρωτικής χώρας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε δεκάδες ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα θα διακοπεί από τις 30 Σεπτεμβρίου.