Skip to main content

Εκατοντάδες πιστοί στον Αγ. Δημήτριο για προσκύνημα του Τίμιου Σταυρού

Θεσσαλονικείς και πιστοί από την Πάτρα μέχρι και τη Βραζιλία προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας του Όρους των Ελαίων και τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού.

Σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας, εκατοντάδες πιστοί, κάθε ηλικίας, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και όχι μόνο, συρρέουν από εχθές το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας του Όρους των Ελαίων και τεμάχιο του Τίμιου Σταυρού, που έρχονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Πλήθος κόσμου από την πόλη αλλά και πιστοί που ήρθαν από την Πάτρα, την Κύπρο, το Λονδίνο, τη Ρωσία ακόμη και τη Βραζιλία έφτασαν το πρωί της Τρίτης στον Ιερό Ναό για να δουν από κοντά τα ιερά αυτά κειμήλια, που θα παραμείνουν για προσκύνημα μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, και μετά θα μεταφερθούν στη Λάρνακα.



Την ιερά εικόνα της Παναγίας Ελαιωνίτισσας από τα Ιεροσόλυμα συνοδεύει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λύδης Δημήτριος και, σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο του Ναού του Αγίου Δημητρίου, έρχεται από το σημείο όπου ο Χριστός συναντήθηκε με τους Αποστόλους, μετά την Ανάστασή του. Θεωρείται από τους Παλαιστίνιους ως η προστάτιδα των οικογενειών, ενώ φέρει και τον χαρακτηρισμό «Γρηγορούσα», καθώς, όπως εξηγεί ο πατήρ Γεώργιος, θεραπεύει γρήγορα τις πληγές και τα προβλήματα των πιστών.



Παράλληλα, οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο του Τίμιου Σταυρού, που βρίσκεται εγκιβωτισμένο μέσα στην εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης. Σύμφωνα με τον πατέρα Γεώργιο, τα ιερά κειμήλια ήρθαν από το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων στη Θεσσαλονίκη έπειτα από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, καθώς «στους δύσκολους αυτούς καιρούς, ο κόσμος μπορεί να βρει την αγαλλίασή του μέσω της Εκκλησίας».



Υπενθυμίζεται πως εχθές, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Άνθιμος, παρουσία εκατοντάδων πιστών, υποδέχθηκαν τα κειμήλια στον Λευκό Πύργο, τα οποία μεταφέρθηκαν με λιτανευτική πομπή στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου (δείτε σχετικές φωτογραφίες και βίντεο εδώ).