Skip to main content

Εκατοντάδες σημάνσεις μακεδονικών προϊόντων στόχος του ΣΕΒΕ το 2020

Μετά την τυπική κατοχύρωση, ο ΣΕΒΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση και διαφήμιση του σήματος στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές

Καθ’ οδόν προς το Αλικάντε της Iσπανίας, στο Γραφείο Διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) βρίσκεται ο κανονισμός χρήσης του συλλογικού σήματος για τα  μακεδονικά προϊόντα που ετοίμασε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ. Το ίδιο το σήμα έχει κατατεθεί προ εβδομάδων και η διαδικασία με τον κανονισμό αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα. Θα ακολουθήσει σε λίγους μήνες η πλήρης κατοχύρωση σήματος και κανονισμού από το EUIPO και μετά το σήμα θα διατεθεί στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις των τριών περιφερειών της Μακεδονίας για να το αξιοποιήσουν.

Δικαιούχος του σήματος –με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ- είναι ο ΣΕΒΕ, ο οποίος θα το διαχειρίζεται. Σύμφωνα με τον κανονισμό το σήμα θα δικαιούνται να χρησιμοποιούν στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες τους οι επιχειρήσεις, που πληρούν τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, αποτελούν τακτικά μέλη της δικαιούχου Ένωσης του σήματος, δηλαδή του ΣΕΒΕ.

Δεύτερον, τα διακρινόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες προέρχονται από την γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και συγκεκριμένα από κάποια από τις τρεις Περιφέρειες: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κανονισμός προβλέπει τη διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση άδειας χρήσης από τον δικαιούχο ΣΕΒΕ, τους όρους χρήσης του συλλογικού σήματος, αλλά και θέματα προστασίας του σήματος. Η άδεια χρήσης του σήματος και μάλιστα επ’ αόριστον, εφόσον οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις διατηρούνται, θα αποτελέσει μία παροχή του ΣΕΒΕ χωρίς οικονομική επιβάρυνση στα μέλη του, καθώς και σε όσες άλλες επιχειρήσεις και επαγγελματίες θελήσουν να το αποκτήσουν, αφού πρώτα γίνουν μέλη του ΣΕΒΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την τυπική ολοκλήρωση της κατοχύρωσης ο ΣΕΒΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση και διαφήμιση του σήματος στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Ανάμεσα στους τρόπους που θα επιτευχθεί η ευρεία προβολή του σήματος είναι η συμμετοχή του ΣΕΒΕ σε γενικές και ειδικές εκθέσεις, ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι… μαρκαρισμένες με το συγκεκριμένο σήμα. Εννοείται ότι και οι επιχειρήσεις που θα αποκτήσουν το σήμα θα μπορούν να το διαφημίζουν για να επιβεβαιώσουν την προέλευση των προϊόντων τους.

Στον ΣΕΒΕ έδωσαν από την πρώτη στιγμή μεγάλη σημασία στη δημιουργία και την κατοχύρωση ειδικού σήματος, καθώς γνωρίζουν από πρώτο χέρι –δηλαδή από τα μέλη τους- τα προβλήματα και τις παρεξηγήσεις που γίνονται στις διεθνείς αγορές ανάμεσα σε ελληνικές επιχειρήσεις και εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως, επίσης, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αξία του σήματος αποτελεί στοίχημα που θα κριθεί στην πράξη, δηλαδή στην χρήση του από τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του στις αγορές του κόσμου.

Γι’ αυτό εκτός από την διαφημιστική προβολή του σήματος στο εξωτερικό ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος και οι συνεργάτες του μόλις ολοκληρωθεί η κατοχύρωση θα πραγματοποιήσουν καμπάνια ενημέρωσης και στο εσωτερικό, προκειμένου να συγκινήσουν τις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος να το χρησιμοποιήσουν. Αν και δεν το ομολογούν, από τις συζητήσεις τους προκύπτει ότι προσδοκούν εκατοντάδες σημάνσεις προϊόντων, υπηρεσιών και εταιρικών λογότυπων μέσα στο 2020.