Skip to main content

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη:Εκλογές για να μην πάμε σε τέταρτο μνημόνιο

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε στην εκδήλωση του «διαΝΕΟσις» και του ΣΒΒΕ, με θέμα «Χάρτης Εξόδου από την Κρίση- Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα».

Στο ίδιο πάνελ βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Άννα Διαμαντοπουλου, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Οργανισμού «διαΝΕΟσις».

Με εκλογές και κυβερνητική αλλαγή, υπάρχει ακόμη χρόνος για την Ελλάδα, πριν λήξει το 3ο Μνημόνιο, το 2018, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Σε διαφορετική περίπτωση, με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά σε 4ο Μνημόνιο εάν όμως οι εταίροι μας θελήσουν να μας ξαναδανείσουν.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ.Κυριάκος Μητσοτάκης από την ανοικτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις» και του ΣΒΒΕ, με θέμα «Χάρτης Εξόδου από την Κρίση- Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα», που βασίστηκε στο ομότιτλο πόνημα πέντε ακαδημαϊκών και ερευνητών.

Αλλά η προοπτική ενός 4ου Μνημονίου, όπως είπε η πρώην υπουργός κ. Άννη Διαμαντοπούλου, θα είναι η θετική εξέλιξη στην περίπτωση που η Β΄ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν κλείσει μέσα στον Φεβρουάριο, «το κακό σενάριο θα είναι να μην θέλουν να μας ξαναδανείσουν». Σε αυτήν την αλλη περίπτωση και αφού η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, η οδός είναι μία, η έξοδος από το ευρώ.

Η συζήτηση, άνοιξε με τον σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του «διαΝΕΟσις» και πρώην προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος τάχθηκε «υπέρ ενός ριζοσπαστικού εκσυγχρονισμού της πολιτικής πρακτικής, της κοινωνίας αλλά και των θεσμών της».

Παίρνοντας την σκυτάλη ο κ. Αθ. Σαββάκης, πρόεδρος του ΣΒΒΕ, εξέφρασε την απαίτηση του κόσμου της παραγωγής για την διαμόρφωση βιομηχανικής πολιτικής και, την σύνδεση της κοινότητας των ερευνητών και την επιχειρηματική, κάτι που για να γίνει πρέπει να εξυπηρετούνται κοινά συμφέροντα.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά το κοινώς λεγόμενο, «δεν έκρυψε λόγια» ενώ μίλησε και με τον αέρα που προφανώς του δίνει η πεποίθηση ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουγός της χώρας, άλλωστε το υπονόησε καθαρά λέγοντας «δεν πιστεύω ότι θα αργήσει ο επόμενος πολιτικός γύρος».

«Αξιολογώντας» την «εφαρμοσμένη" πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος σε μία δημόσια διοίκηση που θα λειτουργεί αξιοκρατικά και «όχι σαν πάρκινγκ πολιτευτών και αποτυχημένων βουλευτών» είπε δηκτικά ότι «με την λογική του φραπέ δεν λύνονται τα προβλήματα, ναι, τους προσάπτω και έλλειμμα εργατικότητας».

Το βιβλίο της ερευνητικής ομάδας της «διαΝΕΟσις» είναι μια ανάσα αισιοδοξίας γιατί ξαναφέρνει την συζήτηση στα ουσιώδη ζητήματα της εφαρμοσμένης πολιτικής σε μία «εποχή ακατάσχετης σαχλαμάρας και μπουρδολογίας».

Αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν βλέπει να υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υποστηρίζει ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τα μνημόνια, ένα σχέδιο που θα εξηγηθεί στους πολίτες και θα γίνει κτήμα της κοινωνίας η οποία πλέον δέχεται ενα μικρότερο κράτος, πιστεύει στην ιδιωτική οικονομία και θέλει αλήθειες από τους πολιτικούς».

«Πρέπει να πάμε γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις, με μία κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και θα διαθέτει αποφασιστικότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή έκπτωση στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει για «πολλά χρόνια», με πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Χρειάζονται λελογισμένοι φόροι, διεύρυνση της φορολογικής βασης αλλά και λελογισμένη συγκράτηση των δαπανών.  Πρέπει να κλείσει η υπόθεση των κόκκινων δανείων των Τραπεζών για να διατεθούν πόροι στις επιχειρήσεις και, πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με διαρθρωτικό χαρακτήρα. «Τα οριζόντια μέτρα, περικοπής συντάξεων και αύξησης φόρων, δεν είναι μεταρρυθμίσεις». Μεταρρυθμίσεις είναι οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με τη χρήση των τεχνολογιών, είναι η επένδυση στην υγιή επιχειρηματικότητα, είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, είναι η δημιουργία σύγχρονων μορφών συνεργασίας στον αγροτικό τομέα γιατί «η ανάπτυξη θα έρθει μόνο από την ιδιωτική επιχειρηματικότητα».

Μιλώντας για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής με περιορισμό των δαπανών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πρώτα θα σταματήσουμε τις προσλήψεις που κάνει η σημερινή κυβέρνηση, κτίζοντας κομματικό κράτος». Επίσης ο λόγος συντάξεων/προσλήψεων θα μείνει σταθερός και οι προσλήψεις θα γίνονται εκεί που υπάρχει ανάγκη και δεν θα αφορούν προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Οι δαπάνες του δημοσίου μπορούν να μειωθούν μέσα από συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, με πολλούς τρόπους.

Διαμαντοπούλου: Συναίνεση σε έξι σημεία

Για την κ. Διαμαντοπούλου, για να πάει η χώρα μπροστά, πρέπει να υπάρξει δημόσια συνεννόηση και συναίνεση σε έξι σημεία:

- Συμφωνία στο ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρηθεί στο ευρώ, θα είναι «εθνικό έγκλημα η έξοδος από το ευρώ». Για το στόχο αυτό, θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα άλλο τρόπο συνεργασίας και διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.

- Όλες οι πολιτικές μας πρέπει να έχουν αναφορά στους νέους, που πλήττονται βάναυασα με τα «μπαλώματα» τύπου Κατρούγκαλού στο ασφαλιστικό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπούνε στον εργασιακό στίβο και να κινδυνεύουν να μην πάρουν ποτέ σύνταξη.

- Να μην αποφασίζει ο δημόσιος τομέας για το ποιες επιχειρήσεις και πως θα επιχορηγηθούν. Οι ενισχύσεις του αναπτυξιακού θα μπορούσαν να υλοποιούνται με την  διοχέτευση των επενδυτικών κεφαλαίων μέσω venture capitals, ώστε να απαλλαγούμε από την γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις, τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

- Να συμφωνήσουμε όλοι σε ένα σύστημα αξιολόγησης, που για να λειτουργεί πρέπει να ανταμοίβει τις καλές πρακτικές και να επιβάλλει ποινές στις αρνητικές επιδόσεις.

- Η Ελλάδα πρέπει να βρει έναν εθνικό στόχο και αυτός θα μπορούσε να είναι, να κατακτήσει, π.χ. το 2025, μία από τις πέντε πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, στον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας.

- Τελευταίο σημείο που έθιξε η κ. Διαμαντοπούλου ήταν αυτό της πολιτικής σταθερότητας. «Θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι θα πηγαίνουμε σε εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια».

Με τη διαφορά ότι η κ. Διαμαντοπούλου θεωρεί ότι η παρούσα κυβέρνηση, που υποχωρεί υπό το βάρος της πολιτικής που ασκεί, δεν μπορεί να θέσει το πλαίσιο για ευρύτερες συναινέσεις. «Άλλος πρέπει να είναι ο προοδευτικός πόλος και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα που θα αντιμετωπίσει τα πράγματα βλέποντας προς το 2020 και όχι στο 1917», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικά στη συγκράτηση των νέων στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή θα έρθει σαν αποτέλεσμα της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά μπορεί να υπάρξει και ένα βοηθητικό πλαίσιο για 1η ευκαιρία στην εργασία, για μείωση του μισθολογικού κόστους, σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση και έμφαση μεγαλύτερη στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Τον λόγο, πήρε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ένας εκ των ομιλητών του πάνελ ο οποίος υποστήριξε με έμφαση ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε την δεύτερη αξιολόγηση και ας την ονομάσει όπως θέλει», για να προσθέσει ότι το σημαντικότερο για αυτόν, σε αυτή την συγκυρία, είναι η μεγάθυνση της οικονομίας, η αύξηση του ΑΕΠ, με κάθε τρόπο, με κάθε εργαλείο, με ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επενδύσεις, με αύξηση της κατανάλωσης. «Η Ελλάδα», είπε, «είναι σαν άνυδρη γη και το μόνο που χρειάζεται είναι νερό», το νερό μπορεί να πέσει σε ψιχάλες, σε δυνατή βροχή, αλλά να είναι νερό.

Ο κ. Μπουτάρης απαντώντας στην ερώτηση, δήλωσε πως οι δήμοι θα μπορούν να διαχειριστούν την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ για να αποκτήσουν έτσι οικονομική αυτονομία, αφού πρώτα όμως ανεξαρτητοποιηθούν θεσμικά.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε Περιφέρειες και Δήμους ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία λογική στο να υπάρχουν δύο Υπουργείο, το Εσωτερικών και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης γιατί «πρέπει η αυτοδιοίκηση να έχει ένα ενιαίο πολιτικό προϊστάμενο».

Από τους συντάκτες της έρευνας του «διαΝΕΟσις», ο καθ. Πάνος Τσακλόγλου, μίλησε για σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή στο διάστημα 2010- 2014, για κόστος πολύ μεγαλύτερο των 100 δισ. Ευρώ συνεπεία της πολιτικής που ακολουθήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ υποστήριξε ότι στο εξής για να περάσει η Ελλάδα σε φάση ανάπτυξης θα πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί το κόστος χρήματος, να συνεχιστούν αταλάντευτα οι μεταρρυθμίσεις και να μεγαλώσει το μέγεθος των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ο καθ. Γιώργος Παγουλάτος υπογράμμισε ότι για να «αποφοιτήσει» η Ελλάδα από τα μνημόνια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «τεράστιες δομικές αδυναμίες του κράτους», ενω υποστήριξε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μίνιμουμ εθνικής συναίνεσης στα βασικά, δηλαδή βασικές δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους και δανειστές μας όπως και στους οδοδείκτες που θα μας βγάλουν από την κρίση, «εντός ενός ευρωπαϊκού πλαισίου και εντός ευρώ».

Την συζητηση συντονισε η δημοσιογραφος κ. Αλ. Γουτα