Skip to main content

Εκδήλωση του ΕΕΘ: «Γυναίκα Επαγγελματίας από την Εργασία…στη Συνταξιοδότηση»

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης τόνισε την στήριξη που παρέχει το επιμελητήριο στις γυναίκες μέλη του

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, την Τετάρτη 09 Μαρτίου με τίτλο «Γυναίκα Επαγγελματίας: Από την εργασία… στη συνταξιοδότηση».

Στην εκδήλωση αναδείχθηκε η σημερινή εικόνα του εργασιακού περιβάλλοντος όσον αφορά τη γυναίκα ελεύθερη επαγγελματία στη χώρα μας, τις ανισότητες που υπάρχουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ώστε να ανταποκριθεί στον πολυδιάστατο ρόλο της ως σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, τόνισε την στήριξη που παρέχει το επιμελητήριο στις γυναίκες μέλη του, αλλά και τη μεγάλη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλλου στη Διοίκηση του φορέα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της επιτροπής κ. Μαρία Καρατενίζη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ανισότητες που βιώνουν οι γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες σε θέματα μητρότητας και συνταξιοδότησης, οι οποίες δεν απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τις γυναίκες μισθωτές.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκπροσώπησε στην εκδήλωση η Υφυπουργός κ. Μαρία Συρεγγέλα, η οποία χαρακτήρισε την γυναικεία εργασία και επιχειρηματικότητα κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας, προσθέτοντας «στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουμε δημιουργήσει ένα σύνολο πολιτικών ώστε να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε όλες τις γυναίκες, κυρίως στις νέες συνθήκες που η πανδημία έχει διαμορφώσει».

Στοιχεία για το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και για τα Ευρωπαϊκή μέτρα ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, παρουσίασε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη.

Στις κοινοβουλευτικές της ενέργειες προσανατολισμένες στη ενίσχυση των γυναικών Ελεύθερων Επαγγελματιών αναφέρθηκε, η βουλευτής της ΝΔ και εξειδικευμένη νομικός στο εργατικό δίκαιο κ. Άννα Ευθυμίου, επισημαίνοντας και η ίδια τις ανισότητες που βιώνει μια γυναίκα εντός της αγοράς εργασίας.

Από πλευράς ΕΕΘ τα θέματα που απασχολούν την Γυναίκα Επαγγελματία το χρονικό διάστημα από την εργασία στη συνταξιοδότηση, ανέπτυξε ο επιστημονικός συνεργάτης του Επιμελητηρίου, τέως γενικός Διευθυντής ΙΚΑ κ. Γιάννης Σωπασής.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σωπασής στις ανισότητες μεταξύ γυναικών ελεύθερων επαγγελματιών και γυναικών μισθωτών, όσον αφορά την ασφάλιση και των αποτελεσμάτων αυτής, όπως η μειωμένη σύνταξη μητρότητας και η μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη, που αποτελεί προνόμιο μόνο για τις μισθωτές.

Μείζον θέμα χαρακτήρισε ο κ. Σωπασής την έλλειψη επιδόματος λοχείας και κυοφορίας, όπως και άδειας λοχείας στις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΕΘ κατέθεσε σύνολο 12 μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που βρίσκονται στο ελεύθερο επάγγελμα, ανάμεσα τους και ζητήματα που αφορούν ΑμεΑ και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ώστε η Υφυπουργός να τα μεταφέρει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς επεξεργασία και αναζήτηση λύσεων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μελίνα Δερμεντζοπούλου.