Skip to main content

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα στον δήμο Δέλτα

Στεφάνι κατέθεσαν ο δήμαρχος, εκπρόσωποι μαθητών, συλλόγων και φορέων τηρώντας τα μέτρα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για την προστασία από την COVID-19.

Με εκδηλώσεις σε όλο τον δήμο Δέλτα τιμήθηκε ο εορτασμός της Ημέρας Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα. Σε όλες τις δημοτικές κοινότητες πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και δοξολογία στους Ιερούς Ναούς, εκφώνηση πανηγυρικών λόγων και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις που έγιναν στην κοινότητα του Καλοχωρίου όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στην πλατεία του χωριού.

Στεφάνι κατέθεσαν εκπρόσωποι μαθητών, συλλόγων και φορέων τηρώντας τα μέτρα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ για την προστασία από τηβ COVID-19 για τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καίκης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας Καλοχωρίου Πέτρος Στατερούδης, εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και  πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν ένα από τα εναρκτήρια γεγονότα του ανατολικού ζητήματος, δηλαδή της κατάρρευσης και της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που εκτείνεται μέχρι τις μέρες μας υπό νέες συνθήκες και δεδομένα, διαπερνά και διασυνδέει ως κόκκινη γραμμή την ιστορία. Το βλέπουμε στην προκλητική στάση της Τουρκίας με τις αναθεωρητικές, νεοοθωμανικές και περιφερειακές φιλοδοξίες κυριαρχίας του κ.Ερντογάν, εις βάρος όλων των γειτόνων.

Γιαυτο έχει μεγάλη σημασία η μη αναθεωρητική στάση στα θέματα αυτά, η σταθερότητα, ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ανεξάρτητα από το πώς σκέφτεται και νιώθει κανείς, ανεξάρτητα από ιστορικές αξιολογήσεις που κάνει, ανεξάρτητα από συναισθηματικές εξάρσεις.

Η τιμή που αποδίδουμε σήμερα στους αγωνιστές Μακεδονομάχους εκείνης της περιόδου, είναι μια εκδήλωση ενεργού μνήμης και πατριωτισμού.