Skip to main content

Έκκληση Κιλτίδη σε Μητσοτάκη για τα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα

Σημαντικά προϊόντα της χώρας όπως κτηνοτροφικά, προϊόντα, κομπόστες ροδάκινου, βρώσιμες ελιές, ελαιόλαδο, φρούτα και άλλα δεν μπορούν να εξαχθούν.

Επιστολή με την οποία απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό για στήριξη της εξαγώγιμης αγροτικής παραγωγής εν μέσω κορωνοϊού απέστειλε η διοίκηση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως επισημαίνεται, κορυφαία προϊόντα συναντούν εμπόδια στην εξωστρέφεια εξαιτίας της πανδημίας, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι οστρακοκαλλιέργειες, τα κτηνοτροφικά προϊόντα, οι κομπόστες ροδάκινου, οι βρώσιμες ελιές, το ελαιόλαδο, τα νωπά φρούτα, οι καρποί κ.ά.

Σύμφωνα με την επιστολή, που υπογράφουν ο πρόεδρος της Σύμπραξης Κώστας Κιλτίδης και ο γραμματέας Θεοφάνης Παπάς, εκτιμάται ότι υπάρχει η δυνατότητα τα προϊόντα να υποστηριχθούν στην εγχώρια αγορά και η κατανάλωση για να διατηρηθεί το παραγωγικό τους υπόβαθρο και οι υποδομές τους.

«Στα κρατικά ιδρύματα, νοσοκομεία, ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν με την βοήθεια του ειδικού ταμείου για τον κορωνοϊό να υποστηριχθούν. Με παράλληλη διαδικασία, αυτής των διαγωνισμών να προωθηθούν προς κατανάλωση. Είναι γνωστό εξάλλου ότι πρόκειται περί προϊόντων υψίστης διατροφικής αξίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ η επιστολή προσθέτει πως «τα πρότυπα που εφαρμόσθηκαν σε άλλες μαζικές καταστροφές δείχνουν τον δρόμο της υλοποίησης, αυτής της υποστηρικτικής δράσεως. Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν την δυνατότητα να συστήσουν επιτροπή για υλοποίηση αυτής της προσπάθειας».