Skip to main content

Εκκλησίες - Έλεγχοι covid: Η σωτηρία της ψυχής προϋποθέτει τη σωτηρία του σώματος

Η στάση της Ιεραρχίας προσέφερε στην κυβέρνηση την ευκαιρία να αναθεωρήσει τη στάση της - Η δικαιολογία Μητσοτάκη ήταν μάλλον αμήχανη.

Σε έμμεση αναδίπλωση προχώρησε η κυβέρνηση όσον αφορά στην εξαίρεση των εκκλησιών από το μέτρο της επίδειξης αρνητικού τεστ covid-19 απ’ όσους θέλουν να εισέλθουν σε αυτές. Είναι προφανές ότι η αρχική κυβερνητική απόφαση υπαγορεύτηκε για λόγους σκοπιμότητας, προς αποφυγή πολιτικού κόστους. Η δικαιολογία την οποία προέβαλε ο πρωθυπουργός κατά την προχθεσινοβραδινή συνέντευξή του, περί αδυναμίας ελέγχου εφαρμογής του μέτρου επειδή οι εκκλησίες δεν διαθέτουν προσωπικό, ήταν μάλλον αμήχανη και καθόλου πειστική. Το ίδιο επιχείρημα επικαλούνται, άλλωστε και οι ιδιοκτήτες μικρών εμπορικών καταστημάτων, αλλά φυσικά δεν τυγχάνουν ανάλογης μεταχείρισης.

Η στάση της Ιεραρχίας και συγκεκριμένα, η εγκύκλιος την οποία εξέδωσε χθες η Ιερά Σύνοδος με την οποία προτρέπει τους μη εμβολιασμένους πιστούς να κάνουν rapid ή μοριακό τεστ για να μπαίνουν στους ιερούς ναούς, προσέφερε στην κυβέρνηση την ευκαιρία να αναθεωρήσει τη στάση της. Βεβαίως από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέονταν ότι η κίνηση αυτή της Ιεραρχίας ήταν σε συνεννόηση με το Γραφείο πρωθυπουργού. Κι έτσι, αυτό που χθες φάνταζε αδύνατο, δηλαδή η δυνατότητα ελέγχου στις εισόδους των εκκλησιών, σήμερα λύθηκε, αναθέτοντας το έργο αυτό στα εκκλησιαστικά συμβούλια. Ήταν τόσο απλό!

Με την ίδια εγκύκλιο καθίστανται υποχρεωτικά τα δύο τεστ εβδομαδιαίως για όσους διακονούν εντός των ιερών ναών (κληρικοί, ιεροψάλτες, νεωκόροι κ.λπ.). Κάποιοι, μάλιστα, μητροπολίτες, όπως οι Μυτιλήνης και Δωδώνης προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, στέλνοντας τελεσίγραφο προς τους ανεμβολίαστους ιερείς να εμβολιαστούν, διαφορετικά απειλούνται με προσωρινή αργία και στέρηση μισθού.

Η αλήθεια είναι ότι οι περιορισμοί οι οποίοι είχαν επιβληθεί κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας, το κλείσιμο των ιερών ναών κατά την περίοδο του Πάσχα και στη συνέχεια η επιβολή περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους, είχαν πράγματι επιφέρει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση η οποία δεν θα ήθελε να επωμιστεί και άλλο επιπλέον. Ωστόσο, τα μέτρα εκείνα, συνετέλεσαν στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, και μάλιστα σε ιδιαίτερα ευάλωτες ηλικιακές ομάδες.

Η ηγεσία της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε δυσφορήσει τότε με το κλείσιμο των εκκλησιών. Σήμερα, όμως, διατηρεί άλλη στάση και συστρατεύεται στην προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας κι αυτό θα πρέπει να το αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Όπως επίσης και τη θετική στάση της αντιπολίτευσης η οποία συντάσσεται με την ελεγχόμενη είσοδο των πιστών στους ιερούς ναούς.

Οι εκκλησίες δεν μπορούν να εξαιρεθούν του μέτρου για διάφορους λόγους.

1. Στόχος των νέων μέτρων τα οποία ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα είναι να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό το testing για τους ανεμβολίαστους καθώς, πλέον, θα υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα. Η υποχρέωση αυτή, όμως, αφορά κυρίως εργαζόμενους. Αλλά στις εκκλησίες προσέρχονται κάθε Κυριακή και χιλιάδες ανεμβολίαστοι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν σημαντικό λόγο να υποβληθούν σε τεστ. Συνεπώς, διαφεύγουν των ελέγχων. Το ίδιο ισχύει έως τώρα και για τους κληρικούς, αλλά και για τα λαϊκά μέλη τα οποία συνδράμουν στη λειτουργία των θρησκευτικών χώρων λατρείας.

2. Η έως τώρα συμβίωσή μας με τον κορωνοϊό έχει δείξει ότι πολλές συρροές κρουσμάτων οφείλονται στην ανεύθυνη στάση που επιδεικνύουν πολλοί κληρικοί, καθώς και ορισμένοι, λίγοι ευτυχώς, ιεράρχες. Ευχής έργο θα ήταν η κυβέρνηση, σε συνεννόηση και στενή συνεργασία με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, να επέκτεινε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους κληρικούς, αλλά και στα λαϊκά μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων. Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύονταν χιλιάδες συμπολίτες μας, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, οι οποίοι διακονούν στους ιερούς ναούς, αλλά επιπλέον, θα περνούσε και προς το ποίμνιο το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι το αποτελεσματικότερο όπλο για την προστασία από τον κορωνοϊό.