Skip to main content

Έκλεισε η συμφωνία της ΕΕ με την Pfizer για έως 1,8 δισ. δόσεις του εμβολίου

Πράσινο από Κομισιόν στη συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την προμήθεια 900 εκατομμυρίων εγγυημένων δόσεων του εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για την προμήθεια 900 εκατομμυρίων εγγυημένων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με το δικαίωμα αγοράς ακόμη 900 εκατομμυρίων δόσεων, για την περίοδο 2021-2023, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Όπως τόνισε, θα ακολουθήσουν άλλα συμβόλαια και άλλες τεχνολογίες εμβολίων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρες που επιτρέπουν τη δωρεά και τη μεταπώληση δόσεων. Προβλέπει επίσης μηνιαία προγράμματα παράδοσης και κυρώσεις για πιθανές καθυστερήσεις.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας και οι επικοινωνίες Φον ντερ Λάιεν – Μπουρλά

Σε δημοσίευμά τους στα τέλη Απριλίου, οι New York Times περιέγραφαν πώς Ε.Ε. και Pfizer ήρθαν σε συμφωνία. Όπως τόνιζαν οι ΝΥΤ, τον Φεβρουάριο τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για την εκστρατεία εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που πολλές χώρες της Ε.Ε. βρίσκονταν σε καθεστώς lockdown, καταγράφοντας υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων. Η AstraZeneca ανακοίνωσε προβλήματα στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στη διάθεση των εμβολίων, με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής.

Επί ένα μήνα, η πρόεδρος της Κομισιόν βρισκόταν σε επικοινωνία -μέσω διαρκών τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων- με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Από τις συνομιλίες, έγινε ξεκάθαρο ότι η Pfizer μπορούσε να προσφέρει περισσότερες δόσεις εμβολίων στην Ε.Ε., με τις Βρυξέλλες να πιέζουν από την πλευρά τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή η προσωπική διπλωματία έπαιξε μεγάλο ρόλο σε μια συμφωνία, η οποία θα οριστικοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα, με την Ε.Ε. να «κλειδώνει» 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις από την Pfizer, όπως τονίζουν οι ΝΥΤ.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν και ο κ. Μπουρλά ήρθαν σε επικοινωνία για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, όταν ο CEO της Pfizer κλήθηκε να εξηγήσει γιατί η εταιρεία του έπρεπε να διακόψει προσωρινά την προμήθεια εμβολίων ενώ αναβάθμιζε τις εγκαταστάσεις παραγωγής στο Βέλγιο. Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπουρλά είπε ότι ο ίδιος και η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέπτυξαν «βαθιά εμπιστοσύνη, επειδή μπήκαμε σε βαθιές συζητήσεις». «Ήξερε λεπτομέρειες για τις μεταλλάξεις, ήξερε λεπτομέρειες για τα πάντα. Αυτό έκανε τη συζήτηση πολύ πιο ενδιαφέρουσα» είπε.