Skip to main content

Εκλογές ΙΣΘ: Μεγάλο φαβορί ο Νίτσας – Με ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ αλλά και αντιεμβολιαστές

Έξι παρατάξεις διεκδικούν τη συμμετοχή τους στο νέο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου που θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες του Οκτωβρίου

Με αδιαφιλονίκητο φαβορί τον νυν πρόεδρο Νίκο Νίτσα διεξάγονται στις 16 και 17 Οκτωβρίου οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Στην εκλογική διαδικασία, από την οποία θα προκύψουν και οι εκπρόσωποι του ΙΣΘ στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και τα μέλη των θεσμικών οργάνων (πειθαρχικό συμβούλιο και εξελεγκτική επιτροπή), συμμετέχουν συνολικά έξι παρατάξεις, δύο περισσότερες σε σχέση με την αναμέτρηση του 2018.

Με παρακαταθήκη το 70,5% που κατέκτησε στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, ποσοστό που μεταφράστηκε σε 11 από τις συνολικά 15 έδρες του διοικητικού συμβουλίου, ο Νίκος Νίτσας διεκδικεί τη δεύτερη θητεία του στην προεδρία του ΙΣΘ ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ενότητα Συνεργασία – Νέα Ιατρική Κίνηση (ΕΝΟΣΥ-ΝΙΚΙ)». Ο απερχόμενος πρόεδρος προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν γιατροί και από άλλους πολιτικούς χώρους της κεντροδεξιάς. Στα βαριά «χαρτιά» είναι ο τέως πρόεδρος του ΙΣΘ και νυν πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της παράταξης για τη γενική συνέλευση του ΠΙΣ και ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Τσάμης, που είναι υποψήφιος πρόεδρος για το Πειθαρχικό Συμβούλιο, θέση που κατέχει σήμερα.

Τη συμμετοχή της στο νέο διοικητικό συμβούλιο διεκδικεί εκ νέου η «Ιατρική Σύμπνοια», παράταξη που είχε προκύψει από τη διάσπαση της ΕΝΟΣΥ-ΝΙΚΙ και είχε πάρει τη δεύτερη θέση στις προηγούμενες εκλογές με ποσοστό 13,7% και 2 έδρες. Επικεφαλής τόσο για το δ.σ. όσο και για τον ΠΙΣ του πολυσυλλεκτικού αυτού ψηφοδελτίου είναι και πάλι ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Βορείου Ελλάδος, Σάββας Παρασκευόπουλος.

Με διαφορετικό όνομα, αλλά με τον ίδιο επικεφαλής, κατέρχεται στη μάχη η παράταξη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Η «Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία Ιατρών», που είχε λάβει ποσοστό 9,17%, κατακτώντας μία έδρα μετονομάστηκε σε «Προοδευτική Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών» κι έχει εκ νέου επικεφαλής τον καρδιολόγο Γιώργο Σκέντο.

O αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής - Νεογνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μητσιάκος, ο οποίος είχε κατακτήσει τη μοναδική έδρα της παράταξης στις προηγούμενες εκλογές είναι ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Πανεπιστημιακής Κίνησης» που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και είχε πάρει ποσοστό 6,33% το 2018. Μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος.

Οι δύο νέες παρατάξεις

Τις δυνάμεις του αποφάσισε να μετρήσει και στον συνδικαλιστικό χώρο των γιατρών το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που, έπειτα από τετραετή απουσία, κατεβάζει φέτος ξεχωριστό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης του κόμματος στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστο Παπαστεργίου. Υποψήφιος πρόεδρος για το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Ανδρέας Σόρτσης, ο οποίος είχε εκλεγεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου το 2011 και το 2014 με τα ψηφοδέλτια που είχε υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Η παράταξη «Προοδευτική Πρωτοβουλία Ιατρών Θεσσαλονίκης» εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει απώλειες κυρίως στις δύο πρώτες παρατάξεις, των κ.κ. Νίτσα και Παρασκευόπουλου, οι οποίες στις προηγούμενες αρχαιρεσίες είχαν εντάξει στα ψηφοδέλτιά τους μέλη του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Η δεύτερη νέα παράταξη είναι η «Ελεύθερα Σκεπτόμενοι Ιατροί (ΕΛΕΥ.Σ.Ι.)», η οποία έχει υποψήφιους από τον χώρο του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Επικεφαλής για το δ.σ. είναι ο Αλέξανδρος Βασσάρας, ο οποίος είχε κατηγορηθεί πέρσι ότι προέτρεπε πιστούς της εκκλησίας του Αγίου Σάββα στην Αθήνα να μην εμβολιαστούν, ενώ διένειμε φυλλάδια με δικές του οδηγίες σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει.

Οι παράμετροι των εκλογών«

Το σαφές προβάδισμα του νυν προέδρου φαίνεται πως οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι στις εκλογές συμμετέχουν πιο ενεργά οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι στην πλειονότητά τους κινούνται ιδεολογικά στην κεντροδεξιά. Σύμφωνα με γιατρούς που έχουν ενεργό συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν πάρει αποστάσεις έως και απαξιώνουν τις εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο, ενώ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο δικό τους συνδικαλιστικό όργανο. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν και οι διοικήσεις των τελευταίων ετών στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, όπου τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν τα αριστερά σχήματα, με τον σημερινό πρόεδρο να προέρχεται από το ΚΚΕ και την τέως πρόεδρο, Δάφνη Κατσίμπα, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν πολύ υψηλό, φτάνοντας το 70%.

Αποκλειστικά ηλεκτρονική ψηφοφορία

Στις ιδιαιτερότητες των φετινών εκλογών είναι ότι για πρώτη φορά θα διεξαχθούν αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μάλιστα, το κάθε μέλος έχει δικαίωμα να ψηφίσει όσες φορές επιθυμεί και ως τελική ψήφος θα καταχωριστεί αυτή που υπέβαλε τελευταία.

Δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το νόμο που διέπει τις εκλογές, έχουν όσοι γιατροί είναι οικονομικά τακτοποιημένοι μέχρι οχτώ ημέρες πριν από την ημερομηνία των αρχαιρεσιών, δηλαδή τις 7 Οκτωβρίου.