Skip to main content

Γαλλία: Ισχνό προβάδισμα Μακρόν ενάντι του Μελανσόν - Οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο

H παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από τη «Λαϊκή Ένωση»

«Για μια χούφτα ψήφους» η προσκείμενη στον Εμανουέλ Μακρόν παράταξη «Μαζί» καταλαμβάνει τελικά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Γαλλία.

Κατά εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από τη «Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ενωσης».


Και οι δυο πλευρές ευελπιστούν ωστόσο ότι την ερχόμενη Κυριακή η αποχή θα είναι μικρότερη, προσδοκώντας πως αυτό θα είναι προς όφελος τους.

Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται ενόψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών είναι ποια θέση θα πάρουν τα κόμματα στις περιφέρειες τα οποία στον δεύτερο γύρο δεν θα έχουν δικό τους υποψήφιο.

Η Μαρίν Λεπέν είπε πως καλεί τους ψηφοφόρους της να μην πάρουν θέση στο δίλημμα Μακρόν ή Μελανσόν.

Η προσκείμενη στον κ. Μακρόν παράταξη ανακοίνωσε πως σε περιφέρειες που θα αναμετρηθούν υποψήφιος προσκείμενος στον κ. Μελανσόν με υποψήφιο προσκείμενο στην κα Λεπέν «θα κρίνει κατά περίπτωση».

Πρώτος σε έδρες ο Μακρόν, αλλά βλέπει να απειλείται η απόλυτη πλειοψηφία του

Παρότι ο συνασπισμός του Μακρόν αναμένεται να παραμείνει πρώτη δύναμη στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος των εκλογών χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή άνοδο της ενωμένης αριστεράς, αλλά και της ακροδεξιάς, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Θα πρέπει να περιμένει κανείς τον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή για να δει εάν ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη την 24η Απριλίου για δεύτερη πενταετή θητεία, θα μπορέσει ή όχι να διατηρήσει την απόλυτη πλειοψηφία και, πέρα από αυτό, την ικανότητά του να εφαρμόσει ελεύθερα την πολιτική του για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, η άνοδος του συνασπισμού του Μελανσόν είναι απίθανο να μεταφραστεί σε απλή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, καθώς οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι αναμένεται να στηρίξουν την παράταξη Μακρόν την άλλη Κυριακή. Το κόμμα του Μακρόν κι οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν από 265 έως 304 έδρες και την πρωτιά, σύμφωνα με το μέσο όρο εκτιμήσεων τεσσάρων δημοσκοπικών Ινστιτούτων μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Πάντως, δεύτερη ισχυρότερη παράταξη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα είναι όπως όλα δείχνουν η Nupes, η συμμαχία των αριστερών κομμάτων υπό τον Μελανσόν με 163 έως 207 έδρες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει από 17 έως 36 έδρες, ενώ οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί και οι σύμμαχοί τους τουλάχιστον 33.

«Στάλθηκε μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση στον Μακρόν. Η απόλυτη πλειοψηφία απέχει απ’ το να είναι σίγουρη», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Μπρις Τεντυριέ.

Οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο

Πλέον, η προσοχή στρέφεται στον δεύτερο γύρο, όπου αναλυτές και δημοσκόποι εκτιμούν πως τις περισσότερες έδρες θα κερδίσει η παράταξη «Μαζί», που πρόσκειται στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Συμφωνούν επίσης ότι ο ηγέτης της συμμαχίας της αριστεράς Μελανσόν κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτύχει τον στόχο του να «εκλεγεί» πρωθυπουργός, αφού δεν θα εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, καθώς και ότι ο επανεκλεγείς στην προεδρία Εμμανουέλ Μακρόν δύσκολα θα πετύχει τον δικό του στόχο, που δεν ήταν άλλος από το να έχει εκείνος την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Και οι δυο πλευρές ευελπιστούν ωστόσο ότι την ερχόμενη Κυριακή η αποχή θα είναι μικρότερη, προσδοκώντας πως αυτό θα είναι προς όφελος τους.

Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται εν όψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών είναι ποια θέση θα πάρουν τα κόμματα στις περιφέρειες τα οποία στον δεύτερο γύρο δεν θα έχουν δικό τους υποψήφιο.

Μελανσόν: «Το προεδρικό κόμμα ηττήθηκε»

«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα ηττήθηκε», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν το βράδυ της Κυριακής, καλώντας τις δυνάμεις του να «ξεσπάσουν» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου συνιστά μια «μοναδική ευκαιρία», είχε δηλώσει νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκαν τα πρώτα exit poll. Και κάλεσε τους οπαδούς της αριστερής συμμαχίας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την επόμενη Κυριακή για να απορρίψουν το πρόγραμμα του Μακρόν. Η αριστερή συμμαχία χρειάζεται 185 έδρες για να μπορεί να ζητά δημοψηφίσματα και κοινοβουλευτικές έρευνες και να φρενάρει το κυβερνητικό έργο με πολύωρες συζητήσεις επί νομοσχεδίων και εισηγήσεις για τροποποιήσεις τους. «Θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον Μακρόν να κοιμάται τα βράδια», εκτιμά ο Μαρτίν Κενσέζ του German Marshall Fund στο Παρίσι.

Ωστόσο, ο Μελανσόν ενδέχεται να επηρεαστεί από την έλλειψη δεξαμενής ψήφων στον δεύτερο γύρο και από την ισχυρή αποχή που καταγράφεται ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και στην εργατική τάξη, σύμφωνα με ειδικούς.

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

Πηγή φωτογραφίας: Reuters