Skip to main content

Εκλογές στη Γερμανία: Διερευνητικές SPD με Πράσινους και Φιλελεύθερους

Την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, στο εσωτερικό του CDU οι αντιπαραθέσεις δίνουν και πέρνουν.

Μετά τις προκαταρκτικές συνομιλίες Πρασίνων και Φιλελευθέρων τις προηγούμενες ημέρες θα συναντηθούν σήμερα για πρώτη φορά οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους το απόγευμα και το βράδυ με τους Φιλελεύθερους. Το βράδυ θα διεξαχθούν οι πρώτες συνομιλίες των Φιλελευθέρων με τα χριστιανικά κόμματα CDU/CSU. Και ενώ ξεκινούν σήμερα οι διερευνητικές συνομιλίες των χριστιανικών κομμάτων επιφανή στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών εκφράζονται δημόσια υπέρ της προγραμματικής και της αλλαγής της ηγεσίας του κόμματος. Στην κυριακάτική Welt o αντιπρόεδρος του CDU και υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ζητά τη σύγκλιση κομματικού συνεδρίου το αργότερο τον Ιανουάριο προκειμένου να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα. Ενώ άλλά ηγετικά στελέχη προτείνουν τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την απαλλαγή του προέδρου του CDU, Άρμιν Λάσετ, από τα καθήκοντα του, σε περίπτωση που τα χριστιανικά κόμματα δεν συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση.

Παρ΄ ότι Πράσινοι και Φιλελεύθεροι τονίζουν, πως παραμένει ανοιχτό με ποιους θα κυβερνήσουν, η κατάσταση που επικρατεί στους Χριστιανοδημοκράτες τους προβληματίζει. Σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Bild ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, αναρωτιέται κατά πόσο τα χριστιανικά κόμματα πράγματι θέλουν να ηγηθούν της νέας κυβέρνησης. Όπως επισημαίνει, ορισμένοι στους Χριστιανοδημοκράτες «ποντάρουν να αποτύχουν πρώτα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, για να επανέλθουν μετά στο παιχνίδι τα χριστιανικά κόμματα. Αυτό θα ήταν μια υπερβολική απαίτηση για τη χώρα.»

Σε ανοδική πορεία το SPD

Η εξέλιξη αυτή ευνοεί προπαντός τους Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA το SPD αυξάνει την εκλογική του δύναμη  σε σχέση με το αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές την περασμένη Κυριακή κατά δύο μονάδες στο 28%, ενώ τα χριστιανικά κόμματα χάνουν τρεις μονάδες και περιορίζονται στο 21%. Το δε ποσοστό των  Πρασίνων αυξάνεται κατά μια μονάδα στο 16% και των Φιλελευθέρων κατά μισή μονάδα στο 12%. Το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία παραμένει στο 10% και το κόμμα Η Αριστερά στο 5%.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle