Skip to main content

Εκλογές στη σκιά του τρόμου

Όπως και στη Γαλλία, έτσι και στη Βρετανία ο δρόμος προς τις κάλπες επισκιάζεται από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τον δρόμο που πορεύτηκαν κι άλλες χώρες που λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές χτυπήθηκαν από το τέρας της τρομοκρατίας οδεύει σήμερα και η Βρετανία. Πρόωρες εκλογές μέσα σε κλίμα φόβου είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ημέρας, φόβου που προκάλεσε πρώτα το μακελειό στο Μάντσεστερ και τις προάλλες η επίθεση στη γέφυρα του Λονδίνου, που αποτελεί σημείο κατατεθέν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παραλείψεις Μέι στην εσωτερική πολιτική

Τα συγκλονιστικά γεγονότα που έγιναν στη θερμή φάση της προεκλογικής εκστρατείας ρίχνουν και στους δύο υποψηφίους βαριά τη σκιά τους, όπως υποστηρίζει στη DW ο Άντονι Γκλις, πολιτικός επιστήμων από το Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ. «Η τελευταία επίθεση στο Λονδίνο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη διαμάχη γύρω από τους δύο πολιτικούς. Βέβαια η Τερέζα Μέι την Κυριακή μετά την επίθεση στο Λονδίνο εμφανίστηκε αποφασισμένη και ανακοίνωσε αμέσως σχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ως πρωθυπουργός διαθέτει το μπόνους του αξιώματός της, διότι μπορεί να δείξει άμεσα τις ικανότητές της», επισημαίνει ο βρετανός επιστήμων.«Ωστόσο, η εμπειρία της στην εσωτερική πολιτική αποδείχθηκε μοιραία, γιατί ως υπουργός Εσωτερικών ήταν εκείνη που συνέβαλε σε παραλείψεις σε ότι αφορά της εσωτερική ασφάλεια».

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν γύρω στους 23.000 υπόπτους τζιχαντιστές», λέει ο Άντονι Γκλις. «Αλλά δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο, επειδή η Τερέζα Μέι ως υπουργός Εσωτερικών το 2010, κατήργησε αυτούς τους ελέγχους». Αλλά και ο αντίπαλός της, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, από το Εργατικό κόμμα συμπεριφέρθηκε αδέξια μετά την επίθεση. Κάλεσε τη Μέι να παραιτηθεί παρά τη συμφωνία που είχαν κάνει μετά την επίθεση στο Λονδίνο να διακόψουν τον προεκλογικό αγώνα.

«Δεν ξέραμε τι θα σήμαινε το Brexit»

«Οι Εργατικοί υπό τον Κόρμπιν,  ο οποίος σημειωτέον ήταν συμπαθών με τον IRA, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα δεν τάχθηκε μόνο εναντίον της διαταγής πυροβολισμού των τρομοκρατών, αλλά ζήτησε και διαπραγματεύσεις μαζί τους». Βέβαια μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ υποσχέθηκε σε περίπτωση νίκης του, περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους. Το Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν ενώπιον διλημμάτων. «Η πολιτική είναι αδύναμη, επειδή η Βρετανία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση» παρατηρεί ο Γκλις και συμπληρώνει:«Πέρυσι ψηφίσαμε για το Brexit χωρίς να μας πει κάποιος από τους πολιτικούς, τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό το Brexit».

Με λίγα λόγια, η χώρα βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση κρίσης, που οδηγεί σε πολιτικό φαύλο κύκλο, και γι αυτό «γινόμαστε τρωτοί, όχι όμως και τόσο τρωτοί γιατί οι Βρετανοί διακατέχονται από σύνεση», προσθέτει ο βρετανός ειδικός. Η δημοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι τόσο ευάλωτη απέναντι στην τρομοκρατία. Και υπάρχουν παραδείγματα και από άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, στην οποία η πολιτική φόβου της Μαρίν Λεπέν δεν μπόρεσε να υπερισχύσει της φιλοευρωπαϊκής καμπάνιας του νέου και πολλά υποσχόμενου Εμανουέλ Μακρόν.

Μαξιμιλιάνε Κόσικ/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle