Skip to main content

Εκλογές στο Ισραήλ: Νικητή τον Νετανιάχου δείχνουν τα exit poll

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενδεχομένως βρίσκεται σε πορεία νίκης στις εκλογές της Τρίτης, σύμφωνα με τα exit polls.

Νίκη του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δείχνουν τα exit polls των εκλογών στο Ισραήλ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενδεχομένως βρίσκεται σε πορεία νίκης στις εκλογές της Τρίτης, σύμφωνα με τα exit polls, τα οποία δίνουν στο δεξιό μπλοκ του μια μικρή πλειοψηφία εδρών έναντι των αντιπάλων του.

Συγκεκριμένα, τα exit poll της ισραηλινής τηλεόρασης δείχνουν ότι το μπλοκ του Νετανιάχου θα έχει 61 ή 62 έδρες στο κοινοβούλιο των 120 συνολικά εδρών. Καθώς οι δημοσκοπήσεις τις τελευταίες στιγμής για τις κάλπες ανακοινώθηκαν στις 22:00 τ βράδυ της Τρίτης, δυνατή μουσική ακούστηκε από τα ηχεία στον κεντρικό χώρο του πάρτι που διοργάνωσε ο Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Αν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αντιστοιχεί σε αυτό των exit polls, θα σηματοδοτούσε μια δραματική επιστροφή για τον Νετανιάχου, ο οποίος ανατράπηκε πέρυσι μετά από 12 συνεχόμενα χρόνια στην εξουσία. Οι σημερινές εκλογές -πέμπτες κατά σειρά στο Ισραήλ μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια- θεωρήθηκαν ευρέως ως ψήφος υπέρ ή κατά της επιστροφής του Νετανιάχου. Τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δεν αποκλείεται να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα, αναμένονται τις επόμενες ώρες.
Η εκλογική διαδικασία στο Ισραήλ

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στο Ισραήλ και στην διαφιλονικούμενη Ιερουσαλήμ και έκλεισαν στις 22:00 τοπική ώρα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να κρατήσουν όλη τη χώρα σε αγωνία ως την ανακοίνωση του αποτελέσματος της τελικής καταμέτρησης την Πέμπτη, καθώς η έκβαση των εκλογών αυτών διαφαίνεται αβέβαιη.

Οι 6,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν να επιλέξουν στις εκλογές αυτές ανάμεσα σε περίπου 40 ψηφοδέλτια, τα οποία περιορίζονται κυρίως σε δύο στρατόπεδα: αυτό που τάσσεται υπέρ μιας επιστροφής στην εξουσία του δεξιού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για διαφθορά σε μια σειρά από υποθέσεις, και αυτό που θέλει να παραμείνει στην εξουσία ένας ετερόκλητος συνασπισμός, του οποίου ηγείται ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ.

Ο Νετανιάχου μακροβιότερος Πρωθυπουργός του Ισραήλ

Στα 73 του, ο Νετανιάχου, ο πολιτικός με την μακροβιότερη θητεία στην πρωθυπουργία στην ιστορία του Ισραήλ, προσπαθεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία 61 βουλευτών, στους 120 του κοινοβουλίου, μαζί με τους συμμάχους του υπερορθόδοξων και ακροδεξιών κομμάτων, με επικεφαλής τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Είναι καθήκον και μεγάλη τιμή να μπορείς να ψηφίσεις (…) Ελπίζω ότι θα τελειώσουμε αυτή τη μέρα με ένα πλατύ χαμόγελο, δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου, ο οποίος ψήφισε στην Ιερουσαλήμ.