Skip to main content

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ινδονησία - 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους(vids)

Δεν έχουν επηρεαστεί τα αεροπορικά ταξίδια, όμως έχουν σταλεί προειδοποιήσεις σε δύο περιφερειακά αεροδρόμια να είναι σε επιφυλακή.

Το ηφαίστειο Σεμέρου εισήλθε εκ νέου σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας στην Ινδονησία, εκλύοντας ένα νέφος τέφρας που έχει φθάσει σε ύψος 15 χιλιομέτρων και οδηγώντας στην απομάκρυνση σχεδόν 2.000 ανθρώπων, δήλωσαν οι αρχές, που αύξησαν στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού στο ανατολικό τμήμα του νησιού Ιάβα.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για απώλειες από την έκρηξη του ηφαιστείου Σεμερού και το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας δήλωσε πως δεν έχουν επηρεαστεί τα αεροπορικά ταξίδια, όμως έχουν σταλεί προειδοποιήσεις σε δύο περιφερειακά αεροδρόμια να είναι σε επιφυλακή.

"Οι περισσότεροι δρόμοι έχουν κλείσει από σήμερα το πρωί και τώρα πέφτει ηφαιστειακή τέφρα και έχει καλύψει τη θέα του βουνού", δήλωσε ο κοινοτικός εθελοντής Μπαγιού Ντένι Αλφιάντο τηλεφωνικώς στο Reuters από ένα σημείο κοντά στο ηφαίστειο.

Το ηφαίστειο στο όρος Σεμερού, το πιο ψηλό βουνό στην Ιάβα, εξερράγη πέρυσι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι και να εκτοπιστούν χιλιάδες άλλοι.

Η ινδονησιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (BNPB) ανέφερε πως 1.979 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε 11 καταφύγια και οι αρχές διένειμαν μάσκες στους κατοίκους. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα ξεκίνησε στις 02:46 (τοπική ώρα, χθες Σάββατο στις 21:46 ώρα Ελλάδας) και οι προσπάθειες διάσωσης, έρευνας και απομάκρυνσης είναι σε εξέλιξη.

Το νέφος ηφαιστειακής τέφρας έφθασε σε ύψος 15 χιλιομέτρων, ανέφερε η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, η οποία είχε τεθεί αρχικά σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η έκρηξη του ηφαιστείου να προκαλέσει τσουνάμι. Αργότερα απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Η έκρηξη του ηφαιστείου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 640 χιλιομέτρων ανατολικά από την πρωτεύουσα Τζακάρτα, ακολουθεί μια σειρά σεισμών στη δυτική Ιάβα, περιλαμβανομένου ενός την περασμένο μήνα κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι.

Το ινδονησιακό εθνικό κέντρο ηφαιστειολογίας και πρόληψης γεωλογικών καταστροφών (PVMBG) αύξησε στο μέγιστο το επίπεδο συναγερμού και κάλεσε τους κατοίκους να μην πλησιάζουν σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τον κρατήρα του Σεμερού.

Νέφη ηφαιστειακής τέφρας φθάνουν μέχρι και 19 χιλιόμετρα μακριά από τον κρατήρα, ανέφερε.

Ο επικεφαλής του κέντρου, Χέντρα Γκαναβάν, ανέφερε πως ένας μεγαλύτερος όγκος μάγματος θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί σε σύγκριση με προηγούμενες εκρήξεις του ηφαιστείου, το 2021 και 2020, κάτι που μπορεί να σημαίνει υψηλότερο κίνδυνο για μια ευρύτερη περιοχή.

"Τα νέφη του Σεμερού μπορεί να φθάσουν μακρύτερα και σε μια απόσταση όπου υπάρχουν πολλές κατοικίες", είπε.

Σε βίντεο που εστάλη στο Reuters από την αστυνομία στην περιοχή, χωρικοί φαίνονται να απομακρύνονται από τις πλαγιές του ηφαιστείου, μερικοί με τα υπάρχοντά τους φορτωμένα πάνω σε ποδήλατα. Μια κατεστραμμένη γέφυρα είναι καλυμμένη με ηφαιστειακή τέφρα.

Με 142 ηφαίστεια η Ινδονησία έχει τον μεγαλύτερο στον κόσμο πληθυσμό που μένει σε κοντινή ακτίνα από ένα ηφαίστειο, με 8,6 εκατομμύρια ανθρώπους να κατοικούν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από ένα ηφαίστειο.

Ο φονικός σεισμός που σημειώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στη Δυτική Ιάβα ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών αλλά επιφανειακός. Σεισμός 6,1 βαθμών σημειώθηκε σε μεγαλύτερο βάθος χθες Σάββατο με αποτέλεσμα άνθρωποι να βγουν από τα κτίρια, αλλά δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές ή απώλειες.