Skip to main content

Εκστρατεία Ισπανών εκπαιδευτικών: «Υποστηρίζω έναν τρανς μαθητή!»

Οι δάσκαλοι σε σχολείο στην Ανδαλουσία προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση, για να υποστηρίξουν έναν 11χρονο τρανς μαθητή που υπέστη bullying

Tον καθύβριζαν, τον πρόσβαλαν, τον κορόιδευαν. Μέσα στην τάξη έκαναν την ζωή του κόλαση και στα διαλείμματα τον εμπόδιζαν ακόμη και να μπει στην τουαλέτα. Ο λόγος για τους συμμαθητές ενός 11χρονου τρανς αγοριού η καθημερινότητα του οποίου στο σχολείο δεν απείχε πολύ από την κόλαση. Οι δάσκαλοι, παρά τις συνεχείς επιπλήξεις δεν μπορούσαν να αποτρέψουν τα παιδιά, ούτε να ανατρέψουν την δυστυχία του μικρού αγοριού.

Έτσι, αποφάσισαν να πάνε στο μάθημα με βαμμένα νύχια και φούστες στο πλαίσιο της εκστρατείας τους με την ονομασία «I support a trans student» (μτφ. υποστηρίζω έναν τρανς μαθητή). 

Σύμφωνα με πηγές του σχολείου, η πρωτοβουλία ανήκει στον διευθυντή του σχολείου, ΧοακίμΧερνάντεζ, ο οποίος έκανε μια συνάντηση με τον μαθητή για να συζητήσουν αρχικά την δραματική πτώση που είχε σημειώσει στην απόδοσή του στα μαθήματα. Μετά από συζήτηση ο διευθυντής εκμαίευσε από τον μικρό μαθητή την αιτία που όλοι λίγο πολύ γνώριζαν χωρίς ωστόσο να μπορούν να ξέρουν τις πραγματικές της διαστάσεις. Το παιδί δεχόταν λεκτική παρενόχληση και ταπείνωση από περισσότερους από δέκα συμμαθητές του.

Όταν ο μικρός μαθητής είπε στον διευθυντή πως γεννήθηκε μεν αγόρι αλλά ότι αισθάνεται και θέλει να είναι κορίτσι, εκείνος κατάλαβε ότι ήταν απαραίτητο να κάνει ένα βήμα μπροστά προκειμένου να ανατρέψει αυτό που γινόταν. Κάπως έτσι, αποφάσισε να μετατρέψει το πρόβλημα συνύπαρξης στο σχολείο σε δημόσια προβεβλημένη εκστρατεία κατά της τρανσφοβίας. Πώς ; Σε ένδειξη αλληλεγγύης, ο διευθυντής του σχολείου άρχισε να πηγαίνει στη δουλειά με φούστα και βαμμένα νύχια ενώ την ίδια κιόλας ημέρα πολλοί συνάδελφοι του δάσκαλοι έπραξαν το ίδιο σε μια συμβολική πράξη πουαμέσως αγκαλιάστηκε από κάποιους μαθητές του σχολείου οι οποίοι επί δύο εβδομάδες πήγαιναν στο σχολείο με βαμμένα νύχια!

Για τον διευθυντή του σχολείου, θεωρήθηκε απαραίτητο να ανατραπεί «το κακό που έκαναν περίπου δέκα παιδιά που πρόσβαλαν και εξευτέλιζαν τον συμμαθητή τους για την ταυτότητά του, φτάνοντας σε τέτοιο βαθμό που του απαγόρευσαν ακόμη και να μπει στην τουαλέτα, κάτι εντελώς ανεπίτρεπτο», όπως ο ίδιος λέει στην ηλεκτρονική του εκστρατεία.

Και ήταν ακριβώς, αυτά τα δέκα παιδιά τα πρώτα που ζήτησαν συγγνώμη από τον συμμαθητή τους αφού μέσα στο ίδιο το σχολείο και με την κίνηση των καθηγητών κατάλαβαν ότι έπρεπε να ξανασκεφθούν τη στάση τους και να αναθεωρήσουν. Ο διευθυντής μίλησε μαζί τους, εκείνα παραδέχθηκαν το λάθος τους και υποσχέθηκαν να είναι υποστηρικτικά απέναντι στον συμμαθητή τους από εδώ και στο εξής.

Επιπλέον, ο Διευθυντής έστειλε επιστολή στους γονείς στην οποία έγραφε: «Έχουμε έναν μαθητή στο σχολείο, του οποίου η σεξουαλική τάση τού προκαλεί προσωπικά προβλήματα και πρέπει όλοι να τον βοηθήσουμε. Θεωρούμε ότι όλοι (οικογένειες και δάσκαλοι) πρέπει να εργασθούμε από κοινού για την ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε αυτό το ιδιαίτερο θέμα , να εξηγήσουμε την κατάσταση στους μαθητές μας ώστε να βάλουμε τέλος σε όλα αυτά τα άσχημα που γίνονται και να εγγυηθούμε την καλή ψυχική υγεία του μαθητή. Σας ζητάμε να ενωθείτε μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια και να μιλήσετε με τα παιδιά σας στο σπίτι, ώστε να καταλάβουν ότι όλοι έχουμε την ελευθερία να νιώθουμε αυτό που θέλουμε, ακόμη και να βάψουμε τα νύχια μας, αρκεί να μην επηρεάζουμε τους άλλους και αυτό το θέμα δεν επηρεάζει τους υπόλοιπους από εμάς. Δεν έχει την παραμικρή επιρροή ή επίπτωση».

Και κάπως έτσι ο Διευθυντής του σχολείου, οι δάσκαλοι και οι μαθητές, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία, αφού η κίνηση αυτή έχει γίνει viral στο διαδίκτυο, δείχνοντας με μια απλή συμβολική πράξη -και όχι κουνώντας το δάχτυλο- πως ο σεβασμός είναι ανθρώπινη υποχρέωση και όχι συμμόρφωση σε διαταγή…

Πηγή: protothema.gr