Skip to main content

ΕΚΤ: Aπώλεια έως και 1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης για φέτος

Οι παρενέργειες που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η γεωπολιτική αστάθεια στο οικονομικό πεδίο απομακρύνουν προς ώρας το σενάριο της ανόδου των επιτοκίων

Διατηρείται το θετικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων δύο μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι παρενέργειες που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η γεωπολιτική αστάθεια στο οικονομικό πεδίο, απομακρύνουν προς ώρας το σενάριο της ανόδου των επιτοκίων, εξέλιξη που ευνοεί τα ομόλογα.

Σήμερα, μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Χρ. Στουρνάρα στο Reuters για συνέχιση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (η οποία συνεπιφέρει πάγωμα των επιτοκίων) έως το τέλος του έτους, το πρακτορείο δημοσίευσε τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τις απώλειες που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στο ΑΕΠ της ευρωζώνης. Σύμφωνα με αυτές, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί κατά 0,3% - 0,4%, ενώ σύμφωνα με το ακραίο σενάριο η απώλεια μπορεί να φθάσει το 1%.

Παράλληλα στο μέτωπο του πληθωρισμού, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, «η ολόπλευρη ρωσική επιχείρηση εισβολής στην επικράτεια της Ουκρανίας δύναται να μετατρέψει την

κρίση φυσικού αερίου σε μια μονιμότερη πληθωριστική πίεση στις πρώτες ύλες και τα βασικά αγαθά, επαναφέροντας τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού (stagflation) πάνω από την Ευρώπη.»

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης . Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμοφώθηκε στο 2,53%, από 2,61% χθες, έναντι 0,20% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,33%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1249 δολ. από τα 1,1193 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1216 δολ.