Skip to main content

ΕΚΤ: Επιστροφή στην ανάπτυξη μέχρι το τέλος του 2022

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως στα τέλη του 2022 θα βρεθεί η οικονομία εκεί που ήταν στο δ΄ τρίμηνο του 2019.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει στο β' μισό του έτους, αλλά ίσως δεν κατορθώσει να βρεθεί στα επίπεδα του περασμένου έτους μέχρι αργά το 2022, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της να αγοράσει 1,1 τρισ. ευρώ assets αυτό το έτος, ή και περισσότερα εάν χρειαστεί, προσφέροντας παράλληλα να πληρώσει τις τράπεζες εάν αυτές δανειζόταν από την ίδια και χορηγούσαν με τη σειρά τους δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της επιδημίας.

Στο ενημερωτικό της δελτίο που ανακοινώθηκε σήμερα, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ανέμενε το ΑΕΠ της ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 15% αυτό το τρίμηνο πριν από μια «παρατεταμένη και ατελής ανάκαμψη» στο υπόλοιπο του έτους.

«Το ετήσιο ποσοστό με βάση το κακό σενάριο, αντικατοπτρίζει μια τριμηνιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ η οποία μπορεί να φτάσει και το 15% στο β΄ τρίμηνο του 2020, και θα ακολουθήσει μια παρατεταμένη και ατελής ανάκαμψη, με ρυθμούς ανόδου στο τρίμηνο περί το 6% και 3% αντιστοίχως, για το γ' και δ' τρίμηνο», αναφέρει η ΕΚΤ.

Δήλωσε πως η αβεβαιότητα σχετικά με τον περιορισμό του ιού σημαίνει πως με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο, το ΑΕΠ θα παραμείνει «πολύ χαμηλότερα» του επιπέδου που παρατηρήθηκε στο τέλος του 2019, για περίπου δύο χρόνια ακόμη.